Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O POJEDNOSTAVLJENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Radnici koji rade u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva usmeno će ugovarati posao sa poslodavcem i mogu imati neograničeno radno vreme. Na ovaj način radnik nema pisani dokaz da će uslovi rada biti onakvi kako je usmeno dogovoreno


Nacrt zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima predviđa da je obaveza poslodavca da prijavi sezonskog radnika u centralni registar i plaća poreze i doprinose, rekao je ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

On podseća da je postojao veliki problem jer je organizacija rada sezonskih radnika bila pod velom tajne, nije bila uređena i bilo je mogućnosti za zloupotrebe da ti radnici ne budu prijavljeni.

"Tu dolazimo do problema ukoliko dođe do bilo kakve povrede, jer su bili uskraćeni radničkih prava. Želimo da to promenimo", rekao je Đorđević.

On je pojasnio da je završena javna rasprava i da očekuje da se u narednih 15 dana implementiraju primedbe, a zatim da zakon ide na Vladu, a zatim u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Zakonom je predviđen usmeni dogovor između radnika i poslodavca, a Đorđević pojašnjava da to znači da se radniku saopšte prava i da to nije ništa različito od onoga što mu Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US i 113/2017) pripada.

Podsetimo, sezonski radnici koji rade u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srbiji, prema Nacrtu zakona koji je predložilo Ministarstvo za rad, imaće usmeni ugovor sa poslodavcem i mogu imati neograničeno radno vreme. Poslodavac je, prema ovom Nacrtu, dužan da upozna radnika pre stupanja na rad o uslovima rada i rizicima koji bi mogli da utiču na bezbednost i zdravlje na radu. Na ovaj način radnik nema pisani dokaz da će uslovi rada biti onakvi kako je usmeno dogovoreno: kolika je previđena naknada za rad, radno vreme, odmor, mesto i trajanje rada.

Izvor: Vebsajt 021, 26.04.2018.
Naslov: Redakcija