Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA JAVNE UPRAVE: U toku je kampanja u okviru koje se prikupljaju mišljenja, iskustva i ocene građana o kvalitetu javnih usluga i javne uprave u Srbiji


U toku je kampanja u okviru koje će se prikupljati mišljenja, iskustva i ocene građana o kvalitetu javnih usluga i javne uprave u Srbiji.

Možete da ocenite kakvu ste uslugu dobili kada ste upisivali dete u vrtić, školu ili kada ste vadili lična dokumenta. Vaše sugestije biće smernica nadležnim ministarstvima kako da poboljšaju kvalitet tih usluga.

Akcija "Ja u centru pažnje" prikuplja primedbe sa šaltera.

Kampanja Evropskog pokreta i Centra za evropske politike treba da proveri i ubrza usluge koje najviše koristimo. U prosveti, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, administraciji policije. Mojauprava.rs adresa je da svoje probleme predstavite.

"Samim dolaskom na portal, nudi vam se opcija od četiri vrste usluga gde vi jednim klikom odaberete oblast u okviru koje biste želeli da podelite to svoje iskustvo. Ako ste imali negativno iskustvo u domu zdravlja, vi odaberete tu grupu usluga i esejski možete da obrazložite šta su bili razlozi vašeg nezadovoljstva", ukazuje Jelena Ribać iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Na konkretne probleme treba dati konkretne odgovore. Njih će dobiti i nadležne institucije.

"U tome je uloga građana presudna. Zapravo nam je veoma važno da se oni uključe sa svojim pričama i javnom objavom. Ovo je mehanizam da se doprinesu tom procesu i da taj proces, što je najvažnije, bude prilagođen njihovim potrebama", dodaje Ribać.

Ovo je veoma važan korak, kažu u resornom ministarstvu. Smernice koje će davati građani, biće, ocenjuju, najdelotvornije kako bi se pružanje javnih usluga unapredilo.

"Ovo su prioritetne oblasti i za nas. Mi se time i bavimo u kontekstu reforme javne uprave, koja je jedan od stubova evropskih integracija i deo aranžmana sa MMF-om. Ovo je jedan od specifičnih ciljeva i u reformi javne uprave i pratećem akcionom planu, tj. na koji se način javna uprava reformiše, kakav je kvalitet i na koji se način informacije plasiraju građanima", ističe Ivana Ćirković iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Objave će biti anonimne. Ipak, oni koji ne žele da iskustva dele preko interneta, moći će da ih podele na licu mesta. Akcija će biti organizovana i u 12 gradova i opština u Srbiji.

Izvor: Vebsajt 021, 29.04.2017.
Naslov: Redakcija