Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Od 1. oktobra 2017. godine vakcina protiv pneumokoke biće obavezna i besplatna za svu decu u Srbiji. Uvođenje ove obaveze biće uređeno Pravilnikom o imunizaciji, čija je izrada u završnoj fazi


Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke od 1. oktobra 2017. godine biće obavezna za svu decu u Srbiji i besplatna, najavio je pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.

Ta vakcina štiti decu od meningitisa, sepse, upale srednjeg uha, bronhitisa i upale pluća.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 - dalje: Zakon), koji je usvojen u februaru 2016. godine, osim uvođenja obavezne vakcine protiv pneumokoke, predvideo je i uvođenje neobavezne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV). Za uvođenje tih vakcina u redovan kalendar vakcinacije neophodno je da se uradi Pravilnik o imunizaciji koji je u završnoj fazi, a Panajotović očekuje da će polovinom maja stupiti na snagu.

"Međutim, pojedine njegove odredbe počeće da se primenjuju od 1. oktobra, kao što je vakcinacija protiv pneumokoke. Moramo da napravimo finansijski proračun, koliko nam je novca potrebno za kupovinu, kao i koje količine vakcine su nam potrebne", rekao je Panajotović.

Broj dece koja su vakcinisana u 2016. godini veći je u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji, a najmanji broj vakcinisanih je u velikim gradovima, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Šefica odseka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Goranka Lončarević rekla je da je u niškoj regiji najniži obuhvat vakcinom MMR - 51 odsto, a da je u Beogradu samo 65 odsto dece vakcinisano tom vakcinom koja je prevencija za male boginje, rubeole i zauške. Kako je rekla, u 2016. godini postignuti su rezultati od 95 odsto vakcinisanih za prvu godinu života, ali da u drugoj, sedmoj, 12. i 14. godini nisu postignuti željeni ciljevi. Prema njenim rečima, broj neželjenih reakcija upola je manji od 2015. godine od kada je u upotrebi petovalentna kombinovana vakcina.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko rekao je da u Srbiji nema dovoljno zdravstvene kulture i da bi možda bilo najbolje da se uvedu novčane kazne da ljudi shvate da je imunizacija obavezna i neophodna.

"Zakon je dobar jer je pravo deteta na vakcinaciju stavio iznad prava roditelja da donosi odluku o tome. Ako je antivakcinalni lobi usmeren na to da je problem u stranim vakcinama i da bi naše bile prihvatljive, onda će Ministarstvo podržati Torlak da napravi minimalan broj svojih vakcina", naveo je Vicko.

Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Pustai rekla je da je imunizacija tokom poslednjih 60 godina spasila više života dece nego druge medicinske intervencije. Prema njenim rečima, cilj Srbije bio je da do 2015. iskoreni male boginje, ali se broj obolelih od te bolesti povećao u Srbiji i Evropi.

"Tokom 2017. godine broj ponovo raste, a to je zato što opada poverenja javnosti u vakcinaciju i to predstavlja pretnju koju ne smemo dozvoliti", rekla je Žofija Pustai.

Izvor: Vebsajt 021, 26.04.2017.
Naslov: Redakcija