Zastava Bosne i Hercegovine

INFORMACIONI SISTEM ISKRA OBRAČUNAVA I ISPLAĆUJE ZARADE U JAVNOM SEKTORU: Od aprila 2022. u sistemu skoro 40.000 zaposlenih


Najavljivan kao projekat koji će zajedno sa uvođenjem novog modela fiskalizacije i e-faktura promeniti način funkcionisanja privatnog i javnog sektora, jer će po prvi put na jednom mestu okupiti sve “korisnike” državnog novca i na taj način uvesti red u obračun zarada u javnom sektoru, projekat Iskra je po svemu sudeći zaživeo jer su kroz ovaj informacioni sistem već počele da se obračunavaju i isplaćuju plate počev od januarske zarade za više od 17.000 zaposlenih.

Prema ranijim najavama, samo uvođenje projekta planirano je fazno, najpre u sektor rada, zapošljavanja i socijalne politike, zatim u sektore kulture i pravosuđa, u drugoj fazi u sektor prosvete, u trećoj u sektor zdravstva i u poslednjoj fazi u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima.

Na pitanje kako će “Iskra” uvesti red u sistem zarada korisnika javnih sredstava, odnosno kako će se kroz centralizovani sistem kontrolisati troškovi i na koji način će doprineti većoj transparentnosti, u Ministarstvu finansija je rečeno da je ovaj projekat prethodni korak za uvođenje platnih razreda u sistem državne i lokalne uprave, a sve u cilju donošenja sveobuhvatnog propisa u ovoj oblasti.

“Ovim projektom automatizovaće se dosta poslovnih procesa koji se danas obavljaju ručno, smanjiće se – gotovo sprečiti, mogućnost ljudske greške prilikom unošenja podataka za obračun zarada jer sistem neće dozvoliti sledeći korak ukoliko primeti nelogičnost ili neispravnost. Isto tako, sistem pokazuje sve trenutne nelogičnosti koje se u praksi dešavaju, kao što su prekovremeni sati, neodgovarajući koeficijenti za radna mesta, neodgovarajuća zvanja za stručnu spremu, minuli rad i slično”, navode u Ministarstvu finansija.

Kroz ovaj projekat, odnosno ovu platformu, pratiće se i fluktuacija zaposlenih, kao i trendovi i potrebe po organizacionim strukturama, ističu iz Ministarstva, što će biti značajan podatak za tržište rada.

“Kroz informacioni sistem Iskra plate se već obračunavaju i isplaćuju počev od januarske plate. Trenutno je na Iskra sistemu 147 korisnika javnih sredstava kojima se obračunava i isplaćuje plata, što čini isplatu za ukupno 17.953 zaposlenih, a od narednog meseca u sistem se uvodi još 518 korisnika javnih sredstava, što će činiti isplatu za ukupno 39.322 zaposlenih, čime će biti realizovan Paket 1”, zaključuju u resornom ministarstvu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Marija Jovanović, 30.03.2022.
Naslov: Redakcija