Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Predviđeno brže i lakše dobijanje uputa, otklanjanje zastoja kada su u pitanju pregledi i čekanja na popravku medicinskih aparata


Ministarstvo zdravlja će novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti omogućiti, između ostalog, brže i lakše dobijanje uputa, otklanjanje zastoja kada su u pitanju pregledi i čekanja na popravku medicinskih aparata.

Ministarstvo će imati bolji uvid u rad domova zdravlja, koji su sada u nadležnosti lokalne samouprave.

To će doprineti da pacijenti u ovim ustanovama imaju bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, bez zastoja i komplikacija.

Novine u radu mogu očekivati i zaposleni, a biće i novih radnih mesta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da postoje slučajevi u kojima nema komunikacija između doma zdravlja i bolnice, iako se nalaze u istom dvorištu.

"Ima i primera da neki dom zdravlja ima više specijalista, recimo ginekologa, a bolnica ne može da pokrije dežurstvo sa tom strukom. Tu su najviše trpeli pacijenti i to je ono što menjamo. Ubuduće će bolnički lekari, kada rade ambulantu, raditi i u domu zdravlja, a lekari iz domova će dežurati u bolnicama kada je to potrebno", kaže Lončar.

Kako je dodao, u slučaju gužve na rendgenu u domu zdravlja, istog sekunda će pacijent preći par metara odatle u bolnicu da uradi rendgen ili laboratoriju, ako je u jednoj ustanovi trenutno pokvaren aparat, a u drugoj radi.

"Ono što je posebna pogodnost za pacijente jeste to što više neće morati da se vraćaju od specijaliste kod svog izabranog lekara da im piše novi uput, što istovremeno skraćuje vreme čekanja i čini bolničko zbrinjavanje bržim i efikasnijim", rekao je ministar Lončar.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.04.2019.
Naslov: Redakcija