Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRECO: Srbija skinuta sa liste globalno nezadovoljavajućih zemalja u borbi protiv korupcije


Srbija se više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja, kada je reč o borbi protiv korupcije, ukazano je u poslednjem izveštaju usklađenosti Republike Srbije sa GREKO preporukama.

Novi izveštaj usvojen je na 82. plenarnom zasedanju GREKO održanom u periodu od 18-22. marta 2019. godine, a u kojem je ocenjeno da je Republika Srbija od ukupno 13 preporuka koje su joj upućene, delimično ispunila deset preporuka, dok tri preporuke još nisu ispunjene.

Kako je većina tih preporuka vezana za ustavne amandmane, Savet Evrope nije mogao da učinjeni napredak u ispunjenju preporuka tretira u potpunosti ispunjenim, dok se Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) ne promeni.

Napredak je učinjen u pogledu 10 preporuka, dok dve od tri preporuke koje u potpunosti nisu ispunjene se odnose na donošenje novog Zakona o sprečavanju korupcije. Uzimajući u obzir da će se i predlog ovog zakona uskoro naći u skupštinskoj proceduri, njegovim usvajanjem biće ispunjene i te dve preporuke.

U Izveštaju se pohvaljuje usvajanje novog Zakona o lobiranju ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), koji uvodi u potpunosti novu profesiju u pravni sistem Srbije. Republika Srbija je pohvaljena od strane GREKO Saveta Evrope za donošenje inovativnog i modernog zakona (koji mnoge države članice Saveta Evrope još nisu donele). Navedena preporuka se i dalje tretira delimično ispunjenom isključivo zbog odloženog dejstva primene zakona do 14. avgusta 2019. godine.

Uzimajući u obzir da su mnogi procesi u toku, GREKO je zaključio da je preko 75% preporuka delimično ispunjeno, te da je neophodno da Republika Srbija izvesti o daljem napretku najkasnije do 31. decembra 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 02.04.2019.
Naslov: Redakcija