Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Izmene još uvek na čekanju


Nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) kojim bi, kako je najavljeno, trebalo drastično da se pooštre sankcije za nasilna krivična dela, ali i uvede kazna doživotnog zatvora, još nije objavljen, uprkos izričitim obećanjima predsednika i ministarke pravde.

Ovim povodom od Ministarstva pravde tražene su informacije o tome kada se planira objavljivanje nacrta, zbog čega se kasni i koliko sastanaka radne grupe koja radi na njemu je održano, ali odgovora nema.

Nezvanično se može saznati da se radna grupa nije ni sastajala.

"Radna grupa se sastala samo jednom. To je bilo krajem januara u Palati Srbija, i sa tog sastanka je poslato saopštenje za medije. Nakon toga, stručna javnost je pozvana da pošalje svoje sugestije za izmene Krivičnog zakonika, ali se sami članovi radne grupe nisu sastajali", kaže izvor iz pravosudnih krugova.

Isti izvor navodi da će nacrt biti objavljen u najskorije vreme i dodaje da očekuje da nacrt veoma liči na predloge izmena koje je Ministarstvu pravde poslalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predlog MUP-a, između ostalog, podrazumeva uvođenje principa "tri udarca" koji je preuzet iz kalifornijskog krivičnog zakonodavstva. Ukratko, ovaj princip određuje strože kažnjavanje osoba koji ponove neko krivično delo.

Konkretno, u predlogu MUP-a, "tri udarca" će se primenjivati na nasilna krivična dela, silovanja, dela koja se tiču droga i nelegalnog oružja. Plan MUP-a je da osoba koja tri puta počini neko krivično delo iz ove grupe bude kažnjena zatvorskom kaznom koja ne sme da bude manja od dve trećine maksimalne kazne koja je za predviđena za konkretno delo.

Dodatno, predlog MUP-a je i uvođenje osporavanog krivičnog dela pripremanje teškog ubistva. Kako se ističe u predlogu, ovo je predloženo radi efikasnijeg procesuiranja počinilaca ovog dela.

Najviše pažnje javnosti svakako je privukao predlog da se uvede kazna doživotnog zatvora za najteža krivična dela - teško ubistvo, silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba nad detetom, obljuba zloupotrebom oružja.

Sva ova rešenja našla su na kritiku dela stručne javnosti koji su tvrdili da pooštravanje krivičnih sankcija ne doprinosi smanjenju stope kriminala. Prema tom mišljenju, ono što sprečava potencijalnog počinioca krivičnog dela nije visina sankcije, već izvesnost da će biti kažnjen. Iz tog razloga oni povećavanje kazne vide kao politički populizam, a pravo rešenje vide u nezavisnosti pravosuđa i poboljšanju uslova u kojima rade.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 31.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija