Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O TURIZMU I O UGOSTITELJSTVU: Vlasnicima smeštaja u narodnoj radinosti više nisu potrebni posrednici za izdavanje soba. Sve novčane transakcije i prijave gostiju ubuduće će raditi sami, preko interneta


Usvojen je novi Zakon o turizmu("Sl. glasnik RS", br. 17/2019), a Srbija je dobila i Zakon o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019). Zakoni će se u punoj meri primenjivati od septembra, kada se donesu potrebni pravilnici.

Dešava se da se cena aranžmana, koja je plaćena u turističkoj agenciji, zbog tzv. skrivenih troškova, pred polazak na put uveća za nekoliko desetina evra, neretko i stotina.

"Dakle svi skriveni troškovi, takse, aerodromske takse, brodske takse, moraju od jeseni biti u kompletnoj, jedinstvenoj ceni turističkog aranžmana. Reklamiranje destinacije za koju je potrebna doplata, takođe neće biti moguća", kaže direktor Jute Aleksandar Seničić.

Dok svi hoteli posluju legalno, mnogi vlasnici smeštaja u takozvanoj domaćoj radinosti rade mimo zakona. Procenjuje se da ih je više od pola, a ima i onih koji tvrde da na jedan prijavljen krevet ima čak deset neprijavljenih.

U želji da motivišu ljude da rade legalno i izbegnu kazne koje će biti ogromne, Ministarstvo finansija je na molbu kreatora zakona izmenilo odredbe o porezu na dohodak građana.

"Tako da će sva ova fizička lica od 1. jula paušalno plaćati porez. Dakle, cilj je da sa jednim ili dva izdavanja tog kreveta u takozvanoj domaćoj radinosti plate godišnji porez i na dalje izdaju smeštajne kapacitete i ne opterećuju se tim koliko su imali gostiju", kaže Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam.

Novi zakoni će uvesti više reda u turizam i ugostiteljstvo pa će ta privredna grana imati bolji tretman, veruju turistički radnici.

"Želimo da dokažemo da je mnogo veći naš doprinos u društvenom proizvodu kada je u pitanju turizam i ugostiteljstvo od onoga što je sada nekih dva posto jer mi smatramo da je to oko četiri posto", kaže Geogi Genov, direktor Horesa-a, Poslovnog udruženja hotelijera i ugostitelja.

Vlasnicima smeštaja u narodnoj radinosti više neće biti potrebni posrednici za izdavanje soba kojima su do sada plaćali tu uslugu. Sve novčane transakcije i prijave gostiju stanici policije ubuduće će raditi sami, preko interneta.

Na primedbu da ima i onih koji ne koriste računar, u Ministarstvu su bili izričiti. U 21. veku, nedopustivo je da ljudi koji se bave turizmom ne znaju da koriste računar, pa se ta primedba neće ni razmatrati.

Izvor: Vebsajt RTS, Jasmina Rakočević, 30.03.2019.
Naslov: Redakcija