Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Povećane kazne za motocikliste, zbog nenošenja kacige i vožnje dece na dvotočkašima


Novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018), koji je stupio na snagu 3. aprila 2018. godine, predvideo je veće kazne za motocikliste, zbog nenošenja kacige i vožnje dece na dvotočkašima.

"To je najnebezbednije mesto u saobraćaju na kome možete prevoziti dete. Kazne su sada od 100.000 do 120.000 dinara i apelujemo na roditelje da to ne rade", rekao je Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Što se tiče upotrebe zaštitne kacige Zakon je vrlo jasan, dodaje on.

"Koristite homologovanu zaštitnu kacigu, zakopčanu, koja je na glavi vozača i koja je prema uputstvu proizvođača. Kazna je sada 10.000 dinara umesto pređašnjih 5.000", rekao je Jeftić.

U Srbiji svake godine pogine oko 60 vozača motora i bicikla, a ako vozite motor, opasnost da stradate u saobraćaju je 250 puta veća nego ako vozite automobil.

Od 2012. do danas, na putevima Srbije poginulo je 350 motociklista, a povređeno je oko 10.000.

Jeftić iz istakao je da su to, pre svega, mladi ljudi i da bi se broj nesreća smanjio potrebna je odgovornost svih učesnika u saobraćaju.

Ističe da motociklisti moraju da koriste adekvatnu zaštitnu opremu i da se edukuju o bezbednoj vožnji.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.04.2018.
Naslov: Redakcija