Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISANO UPUTSTVO O POSTUPANJU USTANOVA OBRAZOVANJA I VASPITANJA I CENTARA ZA SOCIJALNI RAD – ORGANA STARATELJSTVA U ZAŠTITI DECE OD NASILJA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisali su Uputstvo o postupanju ustanova obrazovanja i vaspitanja i centara za socijalni rad – organa starateljstva u zaštiti dece od nasilja.

 Svrha ovog uputstva jeste da se obezbede uslovi za delotvoran rad pomenutih ustanova u unapređenju podrške i pomoći deci i učenicima, žrtvama svih vrsta nasilja, kao i pružanju pomoći deci počiniocima nasilja i njihovim porodicama u promeni ponašanja i promeni sistema vrednosti.

Neophodno je da navedene ustanove uspostave kontinuiranu saradnju radi zajedničkog delovanja u prevenciji, sprečavanju, otkrivanju i reagovanju na ovu učestalu pojavu.

Šarčević je, potpisavši ovaj dokument, ukazao na njegov značaj i istovremeno ocenio da je upravo ovakav sporazum bio nešto što nedostaje.

Đorđević je naveo da centri za socijalni rad treba da budu u službi svih građana, i dodao da će sličnih sporazuma biti i sa drugim ministarstvima.

Cilj je da nastavimo da unapređujemo saradnju i da time sprečavamo nasilje, kao i da pomognemo porodicama koje se nađu u nezavidnoj situaciji, rekao je on i dodao da je u prethodnom periodu velika pažnja posvećena centrima za socijalni rad, čiji je rad dugo bio zanemaren.

Polazeći od prava deteta, posebno prava deteta žrtve nasilja i zabrane nasilja, ovim uputstvom se definišu obaveze ustanova obrazovanja i vaspitanja i centara za socijalni rad – organa starateljstva u prevenciji, sprečavanju, otkrivanju i reagovanju na pojavu nasilja nad decom.

Takođe, njime se definišu i oblici i načini ostvarivanja međusobne saradnje navedenih ustanova i saradnje sa drugim ustanovama u prevenciji, sprečavanju, otkrivanju i reagovanju na pojavu nasilja nad decom; nadzor/kontrola i primena ovog uputstva.

Uputstvo je zasnovano na Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017), Zakonu o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011) i Porodičnom zakonu ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) i drugim pozitivnim propisima iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i porodične zaštite, kao i opštim i posebnim protokolima za zaštitu dece od nasilja, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Vebsajt Vlade, 03.04.2018.
Naslov: Redakcija