Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PROSVETNOJ INSPEKCIJI: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nezadovoljna Predlogom zakona


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, već godinama unazad upozorava na veliki problem sistema, rad prosvetne inspekcije. Sa tom tvrdnjom složio se i ministar prosvete, Mladen Šarčević i neposredno posle dolaska na čelo Ministarstva prosvete, obećao Zakon o prosvetnoj inspekciji.

Trenutno se pred poslanicima nalazi Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji, koji Unija ocenjuje kao loš i navodi tri razloga za to:

1.         Nema propisanih rokova za postupanje prosvetnog inspektora. Rokovi se crpe iz drugih zakona i praktično se ostavlja svakom inspektoru na volju koliko će dugo (ili kratko) postupati;

2.         Nema posebne odgovornosti prosvetnog inspektora. Ovde se pre svega misli na inspektora koji ne preduzme, ne predloži ili ne odredi mere ili radnje za koje je ovlašćen. Treba li posebno naglasiti da je i sam Zakon besmislen ako onaj ko vrši nadzor nema odgovornost za nepostupanje po predmetu?

3.         Inspektor neće biti odgovoran ni u koliko postupi na različit način u istoj pravnoj stvari. To nas navodi na tvrdnju da će različiti ili čak isti inspektori u različitim ili čak istim situacijama, istim ili različitim gradovima, postupati različito, bez ikakve odgovornosti?!

Izvor: Vebsajt Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, 27.03.2018.
Naslov: Redakcija