Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: Skupštinska rasprava o Predlogu zakona očekuje se tokom aprila, a stupanje zakona na snagu od 1. jula 2018. godine


Započeta je reforma katastra, pa on više neće biti rak-rana za naše građane i privredu, izjavila je premijerka Ana Brnabić, a ministarka građevine Zorana Mihajlović je najavila da će katastar biti potpuno elektronski do 2020. godine....

Brnabić je, nakon obilaska Republičkog geodetskog zavoda zajedno sa ministarkom Mihajlović, rekla da se već nekoliko meseci radi na reformi katastra i da parlament trenutno raspravlja o Predlogu zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka.

Ona je podsetila da je Vlada već usvojila Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova i naglasila da je to jedna od najkompleksnijih reformi koja će biti sprovedena.

"Vlada se ne plaši da se uhvati u koštac sa tim", poručila je Brnabić i dodala da su se građani čak i decenijama borili sa upisom imovine u katastar i da tome mora doći kraj.

Mihajlović je rekla da bi tokom aprila poslanici u Narodnoj skupštini trebalo da raspravljaju o Predlogu zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. jula 2018. godine.

Suština izmena jeste uvođenje beležnika odnosno notara u postupak upisa u katastar nepokretnosti, što će građanima omogućiti da lakše i brže upišu svoju imovinu, objasnila je Mihajlović.

Kako je rekla, građani će tada moći sve da završe samo na jednom mestu - kod notara, koji će da digitalizuje ugovor, elektronski ga overi da ga šalje po službenoj dužnosti tamo gde je potrebno.

Brnabić i Mihajlović su u RGZ-u posetile salu sa serverima koji će se koristiti za elektronski katastar.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija