Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O IZMENI UREDBE O PRENOSU KAPITALA BEZ NAKNADE ZAPOSLENIMA KOD IZDAVAČA MEDIJA: Akcije medija čija je privatizacija poništena mogu biti prenete lokalnoj samoupravi. Ako u roku od šest meseci od dana prenosa akcija, odnosno udela u medijima, na jedinicu lokalne samouprave ne bude pokrenut novi postupak privatizacije izdavača medija njegov osnivač donosi odluku o prestanku postojanja medija i o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača


Vlada Republike Srbije donela je 30. marta 2017. godine Uredbu o izmeni Uredbe o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija, kojom je omogućila da se lokalnim samoupravama prenesu akcije i udeli medija čija je privatizacija poništena.

"Ministarstvo privrede, na zahtev jedinice lokalne samouprave, uz saglasnost Vlade može izuzetno odlučiti da akcije, odnosno udeo iz Registra akcija i udela prenese bez naknade jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji je sedište izdavača medija", navodi se u novoj Uredbi.

Ako u roku od šest meseci od dana prenosa akcija, odnosno udela u medijima, na jedinicu lokalne samouprave ne bude pokrenut novi postupak privatizacije izdavača medija njegov osnivač donosi odluku o prestanku postojanja medija i o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača.

Ministarstvo privrede je početkom marta pokrenulo nove postupke prodaje nekoliko lokalnih medija jer je poništena njihova privatizacija zato što novi vlasnici nisu ispunjavali ugovorene obaveze.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.04.2017.
Naslov: Redakcija