Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Pravnici apeluju da se kupci nekretnina odmah upišu u katastar. Za izvršitelje je merodavno ono što piše u katastru nepokretnosti. Vlasnikom smatraju onoga ko je tamo upisan, a ne onoga ko im pokazuje ugovor da je stan kupio i platio


Trećina svih nepokretnosti u Srbiji nije upisana katastar, rečeno je na trećem godišnjem savetovanju javnih izvršitelja na Kopaoniku.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda Predrag Trifunović objasnio je da je to neprecizan podatak i da se zapravo ne zna tačno koliko stanova, kuća, poslovnog prostora i zemljišta nije upisano u katastar. To ne zna ni Republički geodetski zavod.

Za izvršitelje je merodavno ono što piše u katastru nepokretnosti. Vlasnikom smatraju onoga ko je tamo upisan, a ne onoga ko im pokazuje ugovor da je kupio stan i platio ga.

Pre tridesetak dana da je jedna porodica ostala bez stana u kojem je živela 25 godina, zbog duga preduzeća "Železnice Srbije" prema svojim radnicima kao poveriocima. Iako je svojina stečena ugovorom o otkupu stana od "Železnica", ljudi su ostali bez stana jer se on u knjigama vodi na preduzeće – rekao je sudija Trifunović na raspravi, kojoj je prisustvovalo oko dve stotine izvršitelja i advokata.

Navedeni su i slučajevi iz Beograda, Leskovca i Vrbasa u kojima su vlasnici stanova ostali bez svojih nekretnina zato što su bivši vlasnici imali dugove prema bankama ili drugim poveriocima. Stav Komore izvršitelja, Advokatske komore i Republičkog geodetskog zavoda bio je isti – da je katastar jači od ugovora

Međutim, na raspravi su se čula i drugačija mišljenja. Videlo se da su i sami izvršitelji podeljeni i da u svom poslu nailaze na teške životne situacije.

Kad građanin ostane bez stana zbog tuđeg duga, sve se svodi na obrazloženje: "Sam si kriv što se nisi na vreme upisao u katastar. Šta si čekao? Koji je motiv da se ne upišeš?" U Nemačkoj se insistira na upisu u katastar. Tamo kupci ne spavaju dok se ne izvrši upis u zemljišne knjige. U Francuskoj je potpuno drugačije – nosilac prava svojine postaje se momentom zaključenja ugovora. Tako bi trebalo da je i kod nas – rekao je Trifunović.

Da se izvršitelji nalaze u "nebranom grožđu", bilo je jasno kad se iz publike za reč javio Zoran Dukić iz Jagodine.

Slušam ovde profesora Pravnog fakulteta koji zastupa jedno stanovište, pa sudiju Vrhovnog suda koji ima sasvim drugačije mišljenje, pa sudiju Privrednog suda, koja je bliža mišljenju profesora, a onda čujem i aplauze iz publike na izlaganje sudije Trifunovića. Ja vas sada kao stručnjake pitam: Šta ja da radim pred ljudima? Kažite mi! Ja odgovaram svojom imovinom za ono što uradim kao javni izvršitelj – bio je iskren i otvoren Dukić i zaslužio aplauz cele sale.
Konkretan odgovor, međutim, nije dobio – jer ga nema.

Izvršitelj Mirjana Dimitrijević rekla je da upis u katastar košta 9.000 dinara, pa da nije jasno zašto se građani ne upisuju kad su već za kupovinu stana dali više desetina hiljada evra. 

Praksa pokazuje da je samo oko 20 odsto savesnih kupaca u spornim slučajevima, onih koji zaista nisu znali da prodavac stana ima dug i da taj stan može biti predmet naplate potraživanja. U ostalih 80 odsto slučajeva reč je o fiktivnim ugovorima, kad se fiktivnom prodajom stana izigrava poverilac i izbegava naplata duga – rekla je Mirjana Dimitrijević.

Da li ćete po tom osnovu popisati i prodati pola Srbije tuđih stanova i kuća? – pitala je Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Čačka. Rekla je da samo sud može da utvrdi šta je čija svojina, a ne izvršitelji, koji su ovlašćeni da izvrše naplatu dugova.

Izvršitelji apeluju na građane da odmah pri kupovini stana izvrše upis svojine u katastar, a naglašavaju da bi o tome trebalo da vode računa i javni beležnici prilikom overe kupoprodajnih ugovora.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 01.04.2017.
Naslov: Redakcija