Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 20: Potrebna sveobuhvatna Strategija industrijske politike, te oslobađanje novih preduzetnika od poreza i da im se izađe u susret sa određenim subvencijama u prvom periodu njihovog poslovanja


U prostorijama Medija centra održan je sastanak članova Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 20 Preduzetništvo i industrijska politika, koje je otvoreno 27. februara 2017. godine. Jedna od glavnih poruka bila je da se uvede oslobađanje novih preduzetnika od poreza i da im se izađe u susret sa određenim subvencijama u prvom periodu njihovog poslovanja.

Uz članove Radne grupe, sastanku je prisustvovala i Katarina Jovanović Obradović iz Ministarstva privrede, koja je govorila o samom otvaranju ovog Poglavlja, kao i o planovima za naredni period. U tom smislu, ona je istakla i da smo u odnosu na Poglavlje 20 dobili merilo koje zahteva da napravimo sveobuhvatnu strategiju industrijske politike. Ona je takođe najavila da će se u narednom periodu na nivou državne uprave raditi na ujednačavanju glavnih principa i predloga, a kroz koordinaciju resornih ministarstava.

Koordinatorka Radne grupe NKEU, Sanja Filipović, je govorila o razvoju preduzetništva, i analizi koju je radila na tu temu, gde je istakla da sektor malih i srednjih preduzeća nije dovoljno konkurentan. Pored toga, Filipović je naglasila da postoje i određeni administrativni izazovi, od kojih je jedan da je u Srbiji potrebno 635 dana za izvršenje ugovora.

Izvor: Vebsajt Evropskog pokreta, 31.03.2017.
Naslov: Redakcija