Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: VLADA APV TRAżI POVLAčENJE ZAKLJUčKA, KOJIM SE LOKALNIM SAMOUPRAVAMA PREPORUčUJE DA SE UZURPATORIMA DRżAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIšTA DOZVOLI DA DO 1. MAJA 2016. GODINE PRIJAVE SVOJU UZURPACIJU I DA SE SA NJIMA ZAKLJUčI VANSUDSKO PORAVNANJE. NAVODE DA JE DRżAVA OVOM ODLUKOM SUSPENDOVALA SOPSTVENE ZAKONE, ISTOVREMENO FAVORIZUJUćI UZURPATORE


Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine zatražila je od Vlade Republike Srbije da stavi van snage Zaključak koji uzrurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta omogućava da do 1. maja 2016. godine, jednostavno prijave i plate ono što su bespravno zauzeli. Tvrde da je država tom odlukom suspendovala sopstvene zakone, istovremeno favorizujući takozvane uzurpatore.

 - Ukoliko prvi uđete u ovu njivu, vaša je, samo je kasnije platite kao da ste za nju licitirali - kaže S.M., paor iz Čeneja, dodajući da je takva odluka Vlade ozakonila bezakonje.

"I onda kažu, mladi treba da se vraćaju na selo, da ne budu kuće prazne, da se bave poljoprivredom, jer ima budućnosti. Koja budućnost?", pita se S.M.

U pokrajinskoj Vladi spornu preporuku ocenjuju kao javni poziv za nasilni ulazak u državnu imovinu. Umesto licitacije koja je zakonsko rešenje za procenu vrednosti određene njive, uzurpatori će plaćati prosečnu cenu zakupa, čime je, kažu, država suspendovala sopstvene zakone.

"Faktički, oni koji su uzurpirali državno zemljište ne samo da će moći da ozakone svoj položaj, nego će i finansijski proći bolje nego da su u redovnom postupku uzeli tu zemlju, a da ne pominjem kaznene odredbe, po kojima je trebalo da plate triput veću zakupninu", kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.

Uzurpacija državne zemlje nije nova pojava, poručuju u Asocijaciji poljoprivrednika i kažu – i ranije su oni koji nemaju pravo na njive bili jači od sistema.

"I u slučaju da poljoprivredni ispektor utvrdi da je neko lice bespravno u posedu, sudski procesi traju više godina, privremenom merom uzurpator zemljište i dalje koristi, a dobri advokati često dobijaju spor sa državom. Sprega lokalnih službenika i tajkuna je često i iznad zakona", rekao je Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika.

Iako se kritike ovog zaključka gomilaju, u Vladi Republike Srbije još uvek su bez komentara, a u pokrajinskoj Vladi priznaju da ne očekuju da će njihov apel imati efekta.

Izvor: Vebsajt N1 info, Miodrag Sovilj, 31.03.2016.
Naslov: Redakcija