Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: OD 8. JUNA 2016. GODINE ORGANI UPRAVE SU DUżNI DA PO SLUżBENOJ DUżNOSTI PRIBAVE PODATKE OD DRUGOG ORGANA UMESTO STRANAKA, A OD JUNA 2017. GODINE STRANKE ćE MOćI DA PODNOSE PRITUżBE PROTIV NEAżURNE UPRAVE


Lokalne samouprave i sve službe uprave od 8. juna 2016. godine više neće od stranaka tražiti podatke koje već imaju u službenim evidencijama, a od 1. juna 2017. godine građani će moći i da podnose prutužbe protiv neažurne uprave, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički.

- Uprave zato moraju da se pripreme i poštuju ono što predviđa Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon). Prosto da umesto ono što je građanin do sada radio - išao od šaltera do šaltera uprava će sada raditi za njih. Komuniciraće sa njima putem imejla ili telefona umesto da građani troše đonove i vreme - naglasila je Udovički.

Ona je rekla da je važna promena svesti i dobra volja i pozvala građane da, već od 8. juna 2016. godine, zahtevaju od svojih uprava da poštuju ono što predviđa Zakon.

Ministarka je navela da je će sa punom primenom Zakona, od 1. juna 2017. godine stranke moći da ponese pritužbu na rad uprave.

- Hajde da im damo godinu dana da se pripreme - dodala je Udovički.

Izvor: Vebsajt Blic, 01.04.2016.
Naslov: Redakcija