Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI PARLAMENT UKINUO ROMING


Evropski parlament je izglasao ukidanje rominga, a odluka će početi da se primenjuje 15. decembra 2015.

Od tog datuma zvanje i slanje poruka mobilnim telefonom trebalo bi da košta u drugim državama članicama Evropske unije isto kao i kod kuće, poručili su poslanici Odbora za industriju 18. marta.

Njihov stav danas je potvrdio i Evropski parlament.

EU je značajno ograničila troškove rominga od 2007. Kao rezultat evropskih mera za ograničavanje troškova rominga, potrošači danas plaćaju 80 odsto jeftinije pozive i SMS poruke, a 91 posto jeftiniji prenos podataka, nego što su plaćali 2007. godine.

Uprkos tome, danas 28 odsto putnika unutar EU i dalje gasi telefone dok se nalazi u drugoj državi- članici, pokazala je anketa Evropske komisije, prenose agencije.

Proširenje evropske regulative o romingu na države koje nisu članice Evropske unije u ovom trenutku nije moguće, rekao je danas Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević.

Lazarević je podsetio da je Srbija, zajedno sa Makedonijom i Crnom Gorom, pokrenula inicijativu da se regulativa EU koja se odnosi na roming proširi i na naš region, jer bi od toga, kako je istakao, veliku korist imali, pre svega, građani.

"Nadležni ministri tri zemlje su u julu 2013. potpisali zajedničko pismo upućeno Evropskoj komisiji, ali smo, nažalost, dobili odgovor da trenutno nije moguće proširenje regulative na naš region, odnosno da je pomenuta regulativa primenljiva samo u državama članicama EU", dodao je Lazarević.

Evropski parlament usvojio je danas predlog Evropske komisije da se do kraja sledeće godine na teritoriji Evropske unije potpuno ukinu tarife na roming u mobilnoj telefoniji.

Parlament je podržao plan EK da se naplaćivanje ove usluge unutar EU sasvim obustavi do Božića 2015. godine.

Evropska komisija je ranije ustanovila da su cene koje kompanije za mobilnu telefoniju naplaćuju potrošačima za dolazne i odlazne pozive kada se nalaze van matične zemlje višestruko "naduvane" i zatražila da budu ukinute.

Izvor: