Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O RADU: UTVRđIVANJA MINIMALNE CENE RADA, RAD NA ODREđENO VREME I PRODUžENO DEJSTVO KOLEKTIVNOG UGOVORA


Način utvrđivanja minimalne cene rada osnovno je pitanje kojim će se na narednom sastanku baviti Radna grupa zadužena za izmene radnog zakonodavstva

Očekuje se da konačno budu usaglašene i odredbe oko rada na određeno vreme i produženog dejstva kolektivnog ugovora.

Rad na određeno u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, prema mišljenju sindikalaca, mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Poslodavci sa ovim nisu saglasni, ali predstavnici radnika insistiraju da mora da postoji mehanizam zaštite, odnosno da radnici ne budu zloupotrebljeni.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović ističe da postoji saglasnost da se rad na određeno vreme pomeri sa godinu na dve godine.

- Ako radnik radi dve godine na određeno mora se zakonom predvideti da je poslodavac dužan da mu nakon tog perioda produži ugovor, ali na neodređeno, a ako ga otpusti da na njegovo mesto ne prima novog radnika - kaže naš sagovornik.

Ranka Savić, predsednica ASNS, međutim, smatra da je Nacrt zakona o radu već napravljen i da se sastanci radne grupe održavaju samo da bi se stvorio privid da se nešto radi. 

Izvor: www.vecernjenovosti.rs, J. Ž. S.