Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONFERENCIJA "REFORMA KRIVIČNOG PRAVA"


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković učestvovaće danas na konferenciji "Reforma krivičnog prava", koja se održava na Kopaoniku.

Konferencija se održava od 3. do 6. aprila u hotelu "Grand", a organizuje je Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i projekta Unapređenja dostupnosti pravde u Srbiji, koji sprovodi IMG i Nemačka Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde i državne uprave, na svečanom otvaranju govoriće i zamenik javnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva i predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta iz Beograda Milan Škulić, šefica Odeljenja za ljudska prava i vladavinu prava Misije OEBS u Srbiji Romana Švajger i predstavnik Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju Jelena Durbaba.

Na konferenciji će učešće uzeti i veliki broj profesora krivičnog prava, sudije, tužioci, advokati, kao i profesori Policijske akademije.

"Nema delotvorne reforme pravosuđa bez temeljne reforme policije. Imenilac jedne države čine policija, tužilaštvo i sudstvo. Ako jedna karika u tome lancu ne funkcioniše dobro, taj lanac puca", naglasio je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković na konferenciji.

Selaković je rekao da nije zadovoljan, kao ni većina prisutnih, kako tužilački sistem funkcioniše i da postoji veliki broj razloga zašto danas ne možemo da se pohvalimo ni njegovom efikasnošću, ni načinom rada krivično pravnih organa, kao i da je sve to pre svega izazvano sistemskom nebrigom države.

„Sa jedne strane problemi počivaju na zastarelim metodama rada našeg tužilaštava i policije, s druge na nesavršenosti zakonodavstava i na kraju, na nedostatku prostora za vođenje krivičnog postupka, njegovoj lošoj alokaciji i zastarelosti tehničkih pomagala“, rekao je ministar Selaković.

  • Selaković je ukazao da je za efikasan rad tužilaštva bitno dosledno sprovođenje ZKP-a, posebno kada je u pitanju odnos tužilaštva i policije. „Mora se zaista ostvariti načelo da javni tužilac rukovodi i usmerava pretkrivični postupak“, rekao je Selaković
  • On je naveo da je neophodno izvršiti apsolutnu specijalizaciju tužilaštava, kao i osnažiti antikoruptivna odeljenja, ali i osnovati druga odeljenja u okviru tužilaštva - ona za najteže zločine, krvne i seksualne delikte, porodično nasilje, ulični kriminal.

„Tužilac, danas u 21. veku više ne može da bude sam. Kriminal se umrežio na svetskom nivou. Kriminalce savetuju sjajni ekonomisti, iza njih stoje čitavi timovi koji pljačkaju i pustoše. Tužilac iza sebe mora da ima čitave timove stručnih ljudi, koji će da mu pomognu u rasvetljavanju zločina i omoguće mu da napiše takvu optužnicu, koja najlakše vodi do osuđujuće presude, a ne do niza onih oslobađajućih.

„Tužilaštvo predstavlja bravu na vratima države. Ako je ona slaba, svako će se truditi da je jednostavno obije i uzme društvenog dobra onoliko koliko mu treba. Zato je moramo tako ojačati da u isto vreme ne bude samo brava već i zamka za svakoga kome padne na pamet i drzne se da udari na državu i njene građane“, zaključio je Selaković.

Izvor: RTV