Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Registar "Ne zovi" ne odnosi se na bankarske usluge


Potrošači koji ne žele da ih trgovci zovu telefonom i šalju poruke nudeći na prodaju proizvode i usluge mogu da se upišu u registar “Ne zovi” i tako se zaštite od nasrtljivih prodavaca i oglašivača. Problem je, međutim, što se registar ne primenjuje na korisnike bankarskih usluga, upozoravaju u Udruženju Efektiva.

Posle više odlaganja, registar “Ne zovi" počeo je da radi početkom godine i u njemu su brojevi telefona potrošača koji ne žele da primaju pozive od trgovaca. Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, a zahtev može da se podnese preko aplikacije, elektronski ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora. Ipak, registar se ne odnosi na finansijske institucije, poput banaka. Kako objašnjava Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva", usluge koje banke pružaju regulisane su posebnim propisima, pa se na njih ne primenjuje Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021), na osnovu koga je nastao registar.

Ristić navodi da bi trebalo dopuniti Zakon o zaštiti potrošača, kako bi se u njega unela zabrana slanja materijala na aplikacije poput Vibera ili Vocapa.

Provera brojeva telefona upisanih u registar “Ne zovi” omogućena je na internet stranici regulatornog tela nadležnog za elektronske komunikacije – RATEL. Trgovci imaju obavezu da provere da li je potencijalni kupac u registru pre nego što ga pozovu, a ukoliko ipak upute poziv, rizikuju da budu kažnjeni, kaže Ristić.

Potrošači koji dobijaju pozive od trgovaca, iako su se upisali u registar, mogu da se obrate Ministarstvu unutrašnje trgovine. Zaprećene novčane kazne za trgovce koji se ogluše o odluku potrošača da ne primaju pozive su do 50 hiljada dinara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 27.02.2024.
Naslov: Redakcija