Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Promenjen način obračunavanja zarada ženama koje održavaju trudnoću. Jedinice lokalne samouprave po službenoj dužnosti preispitivaće sva rešenja o naknadama zarada za vreme porodiljskog odsustva od 1. jula 2018. do 14. februara 2024. godine, a koja nisu konačna i pravnosnažna. Zahtev za obeštećenje može se podneti i lično u sekretarijatu ili upravi za socijalna i dečija pitanja, u mestu stanovanja, a rok za to je 14. avgust 2024. godine


Odlukom Ustavnog suda u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 50/2018, 46/2021 - odluka US, 51/2021 - odluka US, 53/2021 - odluka US, 66/2021, 130/2021, 43/2023 - odluka US, 62/2023 i 11/2024 - odluka US) promenjen je način na koji se obračunava zarada ženama koje održavaju trudnoću. Do sada su te žene bile u neravnopravnom položaju budući da su im u obračun proseka zarade meseci provedeni na trudničkom bolovanju računati sa nulom. Oštećene majke po slovu zakona imaće pravo i na obeštećenje. Odluku Ustavnog suda pozdravila su udruženja roditelja, uz napomenu da pomenuti zakon ima još spornih članova.

Vest o odluci Ustavnog suda oštećene majke dočekale su sa odobravanjem, ali i brojnim nedoumicama, kaže Jelena Mikloš iz roditeljskog portala "Bebac".

"Od kako smo prošle nedelje objavili tu vest, obratilo nam se na stotine majki sa raznim pitanjima, budući da je u prvi mah stigla samo vest da je Ustavni sud proglasio neustavnom tu odredbu Zakona. Ono što je majke najviše zanimalo jeste da li one ulaze u grupu koja može da dobije obeštećenje", navodi Jelena Mikloš sa roditeljskog portala "Bebac".

Prema uputstvu nadležnog ministarstva, jedinice lokalne samouprave po službenoj dužnosti preispitivaće sva rešenja o naknadama zarada za vreme porodiljskog odsustva od 1. jula 2018. do 14. februara 2024. godine, a koja nisu konačna i pravnosnažna.

Zahtev za obeštećenje može se podneti i lično u sekretarijatu ili upravi za socijalna i dečija pitanja, u mestu stanovanja, a rok za to je 14. avgust.

Ono što je izvesno, kažu u udruženjima roditelja, jeste da pravo na obeštećenje neće imati mame preduzetnice, poljoprivrednice, kao i one koje su bile angažovane po ugovoru o delu, autorskom ugovoru i ugovoru o privremeno-povremenim poslovima. Time se još jednom pravi diskriminacija, a uz to u Zakonu još uvek ima brojnih manjkavosti.

Jovana Ružičić iz "Centra za mame" kaže: "Još uvek nije zagarantovan minimalac i dalje ima dosta stvari koje treba da se promene, ali korak po korak... Mi se nadamo. Evo ovaj Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom na snazi je malo više od šest godina, nadamo se da će se u narednih nekoliko godina promeniti sve što treba da se promeni. Dakle, ovo jeste dobra vest. Ova promena će povećati plate na porodiljskom svim ženama koje su radile manje od 18 meseci u proseku, a takvih je veoma mnogo."

Među spornim odredbama, koje još čekaju na izmenu, jesu i one koje se tiču majki preduzetnica, budući da su i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na porodilje u radnom odnosu. Podsećamo, od stupanja na snagu 1. jula 2018. godine, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom u više je navrata menjan i dopunjavan, a ovo je treći put da se izmene vrše zbog neustavnosti.

Prema podacima Uprave za dečiju i socijalnu zaštitu Novog Sada na teritoriji grada ima oko 20.000 majki koje su oštećene članom 13 stav 1 Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom. One mogu da podnesu zahtev za obeštećenje i to u sedištu Gradske uprave za dečiju i socijalnu zaštitu u Sremskoj broj 9 svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Od dokumenata neophodno je da dostave očitanu ličnu kartu i fotokopiju kartice tekućeg računa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, Ivana Kamenarac, 27.02.2024.
Naslov: Redakcija