Zastava Bosne i Hercegovine

OSTVAREN NAPREDAK U USPOSTAVLJANJU INTERNE FINANSIJSKE KONTROLE U JAVNOM SEKTORU


Pomoćnica ministra finansija Spomenka Vircburger učestvovala je na konferenciji “Unapređenje interne finansijske kontrole u javnom sektoru” i tom prilikom istakla da je reč o standardu upravljanja i poslovanja koji se primenjuje u celom svetu.

Vircburger je objasnila da je reforma javnih finansija deo sveobuhvatne reforme javne uprave i njen cilj je unapređenje upravljanja javnim finansijama, odnosno unapređenje odgovornosti rukovodilaca i zaposlenih u javnom sektoru, kao i bolje upravljanje javnim sredstvima u skladu sa principima interne finansijske kontrole.

Ona je naglasila da je uspostavljanje interne finansijske kontrole u javnom sektoru zakonska obaveza svih korisnika javnih sredstava Republike Srbije i preduslov za zatvaranje Poglavlja 32 pri pristupanju EU.

Njegova najveća vrednost, kako je objasnila, jeste to što pomaže da se fokus širi sa isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava na upravljanje zasnovano na postavljanju jasnijih ciljeva, merenju uspešnosti ostvarenih rezultata i odgovornosti za rezultate poslovanja.

Prema njenim rečima, želimo da naša uprava ima ovaj standard u upravljanju jer za građane to znači bolja usluga i vrednost za novac.

Vircburger je navela da je Ministarstvo finansija izradilo metodologiju i alate, a uz podršku projekta RELOF2, ovu oblast je uvrstilo u obuke NAJU i obezbedilo podršku za lokalne samouprave.

Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Rihard Koli rekao je da je Švajcarska dugogodišnji partner Srbiji u reformskim aktivnostima, navodeći da je promovisanje dobrog upravljanja, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, jedan je od glavnih prioriteta saradnje Švajcarske i Srbije.

Direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović ocenila je da među lokalnim samoupravama u Srbiji raste svest o neophodnosti i značaju uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije.

Na osnovu iskustva i rada sa 48 lokalnih samouprava u prethodnih šest godina može se oceniti da napredak postoji. Mnoge opštine sa kojima sarađujemo ne samo da su uspostavile internu finansijsku kontrolu, već počinju da uspostavljaju sistem finansijskog upravljanja i kontrole kod svojih indirektnih budžetskih korisnika - vrtića, škola, biblioteka, navela je ona.

Dodatno, kako je napomenula, projekat pilotira uspostavljanje sistema FUK u školama, u saradnji sa dve obrazovne ustanove - Tehničkom školom iz Užica i Mitrovačkom gimnazijom iz Sremske Mitrovice. On će obuhvatiti video-lekcije, obuke i stručna uputstva i vodiče.

Na konferenciji je istaknuto da su lokalne samouprave ostvarile napredak u uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, ali da to nije samo zakonska obaveza, već pre svega alat dobrog upravljanja.

Kako je istaknuto, Srbiji predstoji uvođenje ovog sistema kod indirektnih budžetskih korisnika.

Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji II (RELOF2) pruža stručnu podršku za 48 lokalnih samouprava u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenju inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Projekat podržava Vlada Švajcarske preko Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Konferenciju “Unapređenje interne finansijske kontrole u javnom sektoru” organizovali su Centralna jedinica za harmonizaciju Ministarstva finansija i Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2).

Cilj je podizanje svesti kod korisnika javnih sredstava o neophodnosti primene efikasnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, kao i njihove uloge u odgovornom upravljanju.

Na skupu je učestvovalo više od 80 predstavnika iz 43 lokalne samouprave, a razgovaralo se i o načinima da se unapredi interna finansijska kontrola na lokalnom nivou.

Tom prilikom primere dobre prakse predstavili su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i interni revizor Opštine Mali Zvornik Miloš Spasenović.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.03.2022.
Naslov: Redakcija