Zastava Bosne i Hercegovine

OSNOVAN PRAVNI TIM ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA U PORODILIŠTIMA


Tri pravnice, Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković, formirale su tim za pomoć ženama koje su žrtve nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim ustanovama.

Žene koje žele da se obrate novoformiranom pravnom timu mogu to da učine na adresu koracizena@gmail.com do 1. aprila 2022. godine.

Pravnice navode da je nedavno sprovedeno istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji (koje je sproveo Centar za mame) pokazalo je da 73 odsto žena nije učestvovalo u donošenju odluka na svom porođaju, 74 odsto nije ostvarilo pravo na punu informisanost, a da čak 96 odsto žena nije bilo ponuđeno vodom u toku porođaja.

Oko trećine učesnica ovog istraživanja je odgovorilo da je bilo nezadovoljno atmosferom u porodilištu, a mogućnost da biraju kako žele da se porode je imalo samo dve petine porodilja.

Velikoj većini žena je onemogućeno da se kreću pred porođaj, kao i da zauzmu položaj koji im najviše odgovara.

Žene u istraživanju su se takođe žalile na "grubost, nedostatak empatije medicinskog osoblja i nedostatak privatnosti".

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 02.03.2022.
Naslov: Redakcija