Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Rok za vađenje biometrijskog oružnog lista pomera se na 5. mart 2022. godine


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije raspravljaju o Predlogu zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, kojim se krajnji rok za vađenje biometrijskog oružnog lista pomera sa 5. marta ove godine na 5. mart 2022. godine.

Ove izmene predložili su poslanici Marijan Rističević, Đorđe Komlenski i Bojan Torbica.

- Očekivali smo da će kolege prepoznati nužnost produženja roka - kaže Đorđe Komlenski. - Ipak, treba obezbediti da za dve godine ne dođemo u istu situaciju i da građani opet ne dočekaju kraj, a nisu podneli zahtev za nova dokumenta. Razgovaramo o tome da se amandmanom na tekst zakona obezbedi da se taj posao završava etapno.

Prema rečima Komlenskog, jedna od alternativa je da zakon omogući ministru policije da izda naredbu u kom periodu će koja policijska uprava pozivati građane koji imaju registrovano oružje da ga preregistruju. Rok bi bio tri meseca, a ceo posao sve uprave trebalo bi da završe za dve godine.

- O tome se tek razgovara. Još nema odluke da li bi to trebalo rešiti amandmanom ili nekim podzakonskim aktom - kaže Komlenski.

Rok za vađenje biometrijskih oružnih listova već je pomeran na godinu dana.

Nova dokumenta sada su oročena na 10 godina, dok na svakih pet vlasnik mora da prođe specijalizovani lekarski pregled. Na jednom čipu može biti registrovano do 10 komada oružja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 26.02.2020.
Naslov: Redakcija