Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IGRAMA NA SREĆU: Povećavaju se iznosi bankarskih garancija, osnivačkog kapitala, taksa, naknada i drugih nameta


Novi Zakon o igrama na sreću poskupeće poslovanje priređivačima, povećaće im osnovne troškove, poreze, naknade, a to će najviše da pogodi velike kompanije u ovom biznisu.

Ono, međutim, u čemu predstavnici ove rastuće privredne grane daju punu podršku zakonodavcu jeste da će novi akt uvesti veći stepen društvene odgovornosti za priređivače i bolju zaštitu stanovništva od prevelike izloženosti igrama na sreću.

Kako je objasnio ministar Mali, novim Zakonom stvaraju se uslovi za napredniji sistem nadzora, smanjuje siva ekonomija i štite državni interesi. Prema njegovim rečima, osnovni razlozi donošenja zakona su povećanje stepena društvene odgovornosti, smanjenje sive ekonomije, uspostavljanje elektronskog sistema nadzora nad priređivačima, zaštita državnih interesa, odnosno povećanje budžetskih prihoda, kao i bolje uređenje tržišta igara na sreću i približavanje evropskim standardima. On je potvrdio da je Zakon obuhvatio i član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama.

U Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS) kažu da je, kada je reč o novom Zakonu, veoma dobro što je bila organizovana javna rasprava o njegovom nacrtu.

- Među novim rešenjima ima mnogo onih koji će otežati poslovanje i mi smo se u javnoj raspravi fokusirali upravo na ta pitanja. Odnosi se to pre svega na odredbe kojima se povećavaju iznosi bankarskih garancija, osnivačkog kapitala, taksa, naknada i drugih nameta. Neki od ovih nameta su povećani čak i za 100 odsto i najviše će pogoditi velike priređivače - kaže Rade Karan, direktor UPIS. - I odredba o udaljenosti od 200 metara, kolika je bila u Nacrtu, a sada od 100 metara između lokala u kojima se priređuju igre na sreću, vrlo je nepovoljna i otežaće poslovanje. U tom slučaju razumemo nameru Vlade i Ministarstva finansija da na taj način povećaju stepen zaštite igrača, a posebno zaštitu maloletnika i da deluju preventivno. Ovde ja važno istaći da se odredba o minimalnoj razdaljini - udaljenosti ne odnosi na postojeće lokale već na lokale koji budu otvarani posle stupanja na snagu novog Zakona.

Neke od glavnih novina u Zakonu tako su visine naknade koju će ubuduće plaćati priređivači, kao i depozita kojima će garantovati isplate.

U odnosu na pređašnje zakonsko rešenje, minimalni iznos osnovnog kapitala veći je za priređivače posebnih igara na sreću na automatima i posebnih igara na sreću - klađenje za po 100.000 evra, a ukoliko priređivač igre priređuje u sva tri sektora - na automatima, klađenje i onlajn - kumulativni osnovni kapital mora da iznosi 750.000 evra.

Firma koja organizuje igre na sreću na automatima mora da ima osnovni kapital od najmanje 250.000 evra, a da bi garantovala isplatu, u banci mora da ima depozit od 500 evra po automatu. Klađenje može da organizuje firma čiji je osnovni kapital najmanje 250.000 evra. Radi osiguranja isplate dobitaka u banci, očekuje se da ima namenski depozit od 300.000 evra. Svakog dana u kome se priređuju igre mora da obezbedi depozit u blagajni u iznosu od najmanje 10.000 evra.

Novim Zakonom propisuje se veći iznos namenskog depozita odnosno bankarske garancije koji priređivači posebnih igara na sreću moraju da imaju u banci radi osiguranja isplate dobitaka igračima i izmirenja obaveza po osnovu dospelih naknada. Za posebne igre na sreću na automatima, povećava se sa 300 na 500 evra po automatu, odnosno 1.000.000 evra za priređivača koji poseduje najmanje 2.000 automata. Za posebne igre na sreću - klađenje, povećava se sa 3.000 na 5.000 evra po kladionici, odnosno 1.500.000 evra za 300 i više kladionica. Za priređivanje posebnih igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije sa 150.000 na 300.000 evra.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.02.2020.
Naslov: Redakcija