Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: Novim zakonskim odredbama advokatima omogućeno da zahteve katastru šalju elektronskim putem


Više od 10.000 advokata u Srbiji sve zahteve građana i privrede može da šalje katastru preko aplikacije "eŠalter", pa tako više neće morati da dolaze na šaltere Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Zahvaljujući ovom servisu i onlajn digitalnoj platformi "GeoSrbija", advokati će iz svojih kancelarija moći da imaju uvid u baze podataka katastra.

"Više hiljada advokata će od početka marta biti u mogućnosti da ostvare digitalnu komunikaciju sa katastrom", kaže portparolka RGZ-a Maja Radović.

Sa novom mogućnošću brzog pristupa katastru, ipak, nisu detaljno upoznati svi advokati.

"To je odlična vest, ako zaživi kako je najavljeno. Advokatima će to znatno olakšati svakodnevni posao", kratko je prokomentarisala Svetlana Pavlović, advokat iz Beograda.

Maja Radović objašnjava da se, novim servisom, kapacitet katastra povećava sa 170 na više od 5.700 šaltera, a dodatno se štedi vreme advokatima i radnicima katastra.

Tok rešavanja podnetih zahteva advokati mogu da prate preko servisa "eKatastar-Status predmeta".

Odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 15/2020), sva rešenja koja donosi katastar biće dostupna advokatima u digitalnom obliku na "Elektronskoj oglasnoj tabli" RGZ.

Ako bude potrebe, advokati će moći da pošalju žalbu na kvalitet i brzinu rada službe, ili zbog dugog čekanja na rešavanje predmeta, kroz servis "ePrimedbe na rad katastra".

Digitalnim povezivanjem advokata i katastra i podnošenjem zahteva u digitalnoj formi bez odlaska u katastar biće, kažu u RGZ, sprečena mogućnost da predmeti budu "zadržavani u fioci", na šta je veliki broj građana i advokata upozoravao.

Izvor: Vebsajt Nova, 01.03.2020.
Naslov: Redakcija