Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSEBNIM MERAMA ZA SPREČAVANJE VRŠENJA KRIVIČNIH DELA PROTIV POLNE SLOBODE PREMA MALOLETNIM LICIMA: Registrovano 96 pedofila, 37 odležalo zatvorske kazne i nalaze se pod posebnim režimom


U Srbiji postoji 96 registrovanih pedofila, a 37 ih je odležalo zatvorske kazne i trenutno se nalaze na slobodi pod posebnim režimom koji za cilj ima da spreči ponavljanje zločina, ukazuju podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija vodi i posebnu evidenciju o osuđenicima po ovom zakonu. Pravilnik o načinu vođenja posebne evidencije o licima osuđenim za krivična dela protiv polne slobode izvršena prema maloletnim licima ("Sl. glasnik RS", br. 76/2015) donet je u septembru 2015. godine. Trenutno je 96 osoba upisano u registar, koji sadrži ime i prezime osuđenog, matični broj, adresu, podatke o zaposlenju, informacije od značaja za fizičko prepoznavanje osuđenog (urođene znake i tetovaže). Takođe, registar sadrži i fotografije, podatke o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen, o pravnim posledicama osude, o sprovođenju posebnih mera propisanih zakonom, kao i DNK profil osuđenog", navode u Upravi.

Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati, a za evidentirane ne postoji mogućnost ublažavanja kazne, niti uslovnog otpusta, a zločini ne zastarevaju.

Za osuđene pedofile važi obaveza javljanja policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno povereničkoj kancelariji koja se bavi sprovođenjem i kontrolom posebnih mera iz Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima ("Sl. glasnik RS", br. 32/2013), koji je usvojen 2013. godine.

Pedofili, nakon što izdrže zatvorsku kaznu, dužni su da se javljaju policiji i povereniku svakog meseca, najkasnije do 15. u mesecu. Ukoliko to ne rade, poverenik obaveštava sud.

Izvor: Vebsajt RTV, 28.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija