Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROJEKAT SVETSKE PRAVDE: Srbija na 78. mestu u oblasti vladavine prava


Srbija je u prošloj godini ostvarila diskretan napredak u oblasti vladavine prava zauzevši 78. mesto od 126 svetskih zemalja, pokazuje najnoviji godišnji izveštaj međunarodne organizacije Projekat svetske pravde (World Justice Project).

Ipak, kada se bliže pogledaju parametri koji kvantifikuju pojam vladavine prava vidi se da Srbija zapravo nazaduje u skoro svim oblastima, samo to čini sporije nego drugi.

Kako se navodi u Indeksu vladavine prava za 2019. godinu, drugu godinu zaredom zabeleženo je da više zemalja nazaduje u ovoj oblasti nego što napreduje. Srbija se savršeno uklopila u taj trend, pošto je od osam parametara koji se mere, u poređenju sa zemljama regiona, nazadovala u njih šest.

Od trinaest zemalja Istočne Evrope i Centralne Azije koje su obuhvaćene istraživanjem, kada je u pitanju institucionalno ograničenje vladine moći, Srbija je deveta, što je isti rezultat kao i u prošlom izveštaju. Međutim, kada je reč o odsustvu korupcije, nazadovali smo za jedno mesto i u novom izveštaju smo osmi u regionu. Otvorenost vlasti se pogoršala u poslednjih dvanaest meseci zbog čega smo skliznuli na osmo mesto u regionu, a regresija je primećena i kod osnovnih ljudskih prava gde smo šesti. U oblasti "Bezbednost i sigurnost", gde smo tradicionalno dobro ocenjeni zbog odsustva oružanog sukoba, takođe smo pali za jedno mesto i sada smo osmi u regionu. Pad sa šestog na sedmo mesto zabeleženo je u oblasti "Primena zakona", a čak dva mesta nazadovali smo u oblasti istraživanja i procesuiranja krivičnih dela. Jedini napredak napravili smo u oblasti građanskog prava.

Zbirno, ovi rezultati nas smeštaju na osmo mesto u regionu, a na 26. u grupi od 38 zemalja u kojoj su primanja građana svrstana u višu srednju klasu.

Goran Miletić, direktor za Evropu nevladine organizacije Civil Rights Defenders, navodi da nalazi izveštaja WJC-a nimalo ne odudaraju od sličnih izveštaja koji mere nivo vladavine prava.

Svim tim izveštajima je zajedničko da prepoznaju jedan negativan trend kada je u pitanju vladavina prava u Srbiji. Mi smo dugo stagnirali u ovoj oblasti, onda smo krenuli da nazadujemo – navodi Miletić.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedna oblast koja se tiče vladavine prava, a kojom Srbija može da se pohvali.

Postoje pokušaji da se nešto uradi, poput usvajanja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), ali to nije dovoljno da bi se preokrenuo negativan trend – navodi Miletić uz opasku da su nedovoljna nezavisnost pravosuđa i slaba primena zakona najveća prepreka boljim ocenama u sličnim izveštajima.

Projekat svetske pravde do podataka na osnovu kojih prave liste zemalja dolaze anketama, kako pravosudnih eksperata, tako i samih građana.

Skandinavske zemlje su i na ovoj listi zauzele vodeće pozicije. Pa tako vladavina prava najbolje stoji u Danskoj (1), Norveškoj (2) i Finskoj (3), dok su na začelju tabele Demokratska Republika Kongo (124), Kambodža (125) i Venecuela (126). Inače, na globalnom nivou primećena je erozija vladavine prava, pogotovo u oblasti ograničenja moći vlasti. U tom podatku, autori izveštaja vide nagoveštaj rasta autoritarizma širom sveta.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 28.02.2019.
Naslov: Redakcija