Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SUD ZA LJUDSKA PRAVA U STRAZBURU: Neprihvatljiva predstavka Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost" u vezi sa umanjenjem penzija


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je kolektivnu tužbu Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost" zbog četvorogodišnjeg umanjenja dela penzija, saopštio je taj sindikat. Kako su naveli, Sud u Strazburu odlučio je da "podnesenu predstavku proglasi neprihvatljivom".

Odluka je doneta tačno četiri meseca od podnošenja predstavke, a kako je saopštio Sindikat penzionera, obavešteni su "samo da je odluka konačna, da nema prava žalbe, te da će predstavka i priložena dokumentacija biti uništeni nakon proteka vremena od godinu dana".

"Nadali smo se pozitivnom odgovoru jer, osim što su ispunjeni svi formalni uslovi, apsolutno smo sigurni da je pravda na našoj strani. Imali smo, ipak, određenu rezervu i ostavili izvesnu mogućnost da odgovor bude negativan, znajući da pravo i pravda nisu uvek podudarni. Očekivali smo, međutim, ukoliko bi se to desilo, adekvatno obrazloženje i argument koje bismo mogli pobijati. Međutim, odgovor je bio bez ijedne reči obrazloženja", navodi se u saopštenju Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost".

Kako su rekli, u odgovoru je navedeno da je negativnu odluku po penzionere u Srbiji doneo "konkretno sudija pojedinac".

Sindikat penzionera navodi da za njih ova priča nije gotova i da će doneti odluku o narednim potezima u zemlji i na međunarodnom planu.

"To, svakako, podrazumeva i obraćanje Evropskoj federaciji penzionera, Evropskoj i Međunarodnoj konfederaciji sindikata, kao i Savetu Evrope i Komitetu za socijalna pitanja", navode u Sindikatu penzionera Srbije "Nezavisnost".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je krajem novembra prošle godine prihvatio predstavku Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost", koji su se zbog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016) žalili toj instituciji.

Pre obraćanja Sudu u Strazburu, Sindikat se obraćao svim nadležnim institucijama, uključujući i Ustavni sud. Kako su ranije saopštili, pomenutim zakonom Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) je prekršen u delu koji govori o nepovredivosti stečenog prava, a Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014 i 73/2018) u članu kojim je utvrđeno da se obračunati iznos penzije može menjati samo ukoliko dođe do promena parametara uzetih u obzir kod obračuna penzijske osnovice za svakog nosioca prava na penziju (radnog staža i iznosa uplaćenih doprinosa).

"Od Ustavnog suda, najviše sudske instance u zemlji, tražili smo preispitivanje ustavnosti spornog zakona, a na negativan odgovor, podneli smo, još 2015. godine, ustavnu žalbu. Ustavnom sudu su trebale skoro tri godine da nam na tu žalbu odgovori, naravno, ponovno negativno", saopštio je Sindikat penzionera pre podnošenja predstavke Sudu u Strazburu.

Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija donet je 2014. godine bez javne rasprave, uz obrazloženje Vlade da je ta mera neophodna zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je "blizu bankrota".

Izvor: Vebsajt Insajder, 26.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija