Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRATEGIJA RAZVOJA OBRAZOVANJA U SRBIJI DO 2020. GODINE: PREDVIđENO JE UVOđENJE JEDNOSMENSKOG RADA U šKOLAMA


Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 107/2012) predviđa uvođenje jednosmenskog rada u školama i za to nema zakonskih prepreka.Ovakav sistem rada se već i organizuje u određenom broju škola, a one koje imaju rad u dve smene moraće u naredne četiri godine da se prilagode.

- Ako škola ima odgovarajuće uslove i sada može da realizuje rad u jednoj smeni - objasnili su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovakav način rada bi učenicima omogućio da svoje dnevne školske obaveze završavaju dok su u školi.

- Jednosmenski rad i dobri uslovi u školi stvaraju uslove za grupni rad, vršnjačku edukaciju. Trenutno nema smetnji za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog procesa u jednoj smeni, ali još uvek postoje škole u kojima zbog nedostatka prostornih kapaciteta to nije moguće - rekli su u Ministarstvu i poručili da će se na rešavanju tog problema raditi u narednom periodu.

Iz Udruženja nastavnika srednjih stručnih škola poručuju da je to dobar predlog.

- Za đake bi to bilo dobro jer će imati prostor za dodatnu nastavu i mogućnost da se aktiviraju u mnogim sekcijama - kaže Milorad Antić iz ovog udruženja. Međutim, dodaje da je pitanje kako će to zaživeti u velikim gradovima, jer zbog broja đaka škole moraju da rade u dve smene.

- Ustajanje ujutru u isto vreme, odlazak u školu, sve to doprinosi pravilnom formiranju radnih navika. Mislim da je to mnogo bolje nego da jedne nedelje deca idu pre podne, a druge po podne. Ovako će više vremena imati i za sport i za druženje - kaže Branka Tišma, psiholog u OŠ "Lazar Savatić".

Izvor: Vebsajt Blic, D. R., S. T, 02.03.2016.
Naslov: Redakcija