Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SUDSKIM TAKSAMA: SUDSKE TAKSE DO 5.000 DINARA PLAćAJU SE TAKSENIM MARKAMA, DOK ćE TAKSE SKUPLJE OD 5.000 DINARA PLAćATI U KEšU. TAKSENE MARKE BIćE U APOENIMA OD 10 DINARA DO 5.000 DINARA, A PRODAVAćE SE U SVIM SUDOVIMA GDE POSTOJE šALTERI "POšTA SRBIJA"


Sudske takse do 5.000 dinara građani će ubuduće plaćati taksenim markama, dok će takse skuplje od 5.000 dinara plaćati u kešu. Taksene marke biće u apoenima od deset dinara do pet hiljada dinara, a nova praksa značajno će uštedeti vreme i novac građanima koji imaju posla u sudovima, potvrđeno je u Ministarstvu pravde.

- Jedan od najbitnijih razloga za naplatu sudskih taksa preko taksenih maraka jeste ušteda vremena građana. Umesto da najmanje tri puta čekaju u redu (da vide, recimo, koliko iznosi sudska taksa, da odu da je uplate i na kraju da se vrate da donese potvrdu), građani će odlaskom u poštu i kupovinom taksene marke uštedeti vreme. Druga značajna beneficija jeste ušteda novca, jer se u poštama neće naplaćivati provizija na taksene marke - naveli su u Ministarstvu.

Još dodaju da se zbog olakšica koje građanima donosi ovakav način plaćanja očekuje i povećanje prihoda od naplate sudskih taksa.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015) definisana je i prodaja taksenih marki. One će se prodavati u svim sudovima gde postoje šalteri "Pošta Srbija", ali i u svim drugim njihovim poslovnicama.

U Srbiji se najviše sudskih sporova vodi zbog naknade štete i to za osiguranje vozila, propuste državnih organa i naknadu za uvrede i klevete. 

Izvor: Vebsajt Blic, S. Lakić, 03.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija