Zastava Bosne i Hercegovine

PRVA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2015. GODINI: IZMENE ZAKONA O HEMIKALIJAMA, O BIOCIDNIM PROIZVODIMA I INTEGRISANOM SPREčAVANJU I KONTROLI ZAGAđIVANJA żIVOTNE SREDINE


Poslanici Skupštine Srbije započeli su načelni pretres izmena tri zakona iz oblasti životne sredine - Zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima i integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je tokom pretresa da će usvajanje predloženih izmena i dopuna nekoliko zakona iz ekologije doprineti dobrim razvojnim i ekonomskim efektima na zaštitu životne sredine.

Ona je kazala da se izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama rešava problem plaćanja taksi tako što će takse plaćati ona pravna lica koja se bave proizvodnjom i uvozom hemikalija.

Time se, kako je dodala, sprečava da troškove upravljanja hemikalijama snose svi građani, a za račun onih koji od hemikalija ostvaruju profit.

Ministarka je rekla da je cilj donošenja izmena i dopuna Zakona i biocidnim proizvodima usklađivanje sa odlukom o ukidanju Agencije za hemikalije čije se nadležnosti prenose na Ministarstvo.

Prema njenim rečima, cilj izmena i dopuna Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine je usklađivanje odredbi koje se odnose na početak rada postrojenja, koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu, sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Tim novinama u zakonu će se promeniti dinamika rešavanja i izdavanja industrijskim postrojenjima integrisanih dozvola koje se odnose na zaštitu životne sredine, za šta će rok biti produžen sa 2015. na 2020. godinu.

Poslanici opozicije kritikovali su ukidanje Agencije za hemikalije i Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine.

Izvor: Tanjug, 03.02.2015.