Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU: Klijenti koji ostvaruju devizne prilive trebalo bi da povedu računa o osnovu primanja sredstava na račun, jer se može desiti da banka odbije osnov deviznog priliva


Veliki broj frilensera u Srbiji, kojih je prema podacima Centra za istraživanje javnih politika oko 75.000, angažovano je na takozvanom platformskom radu, odnosno rade za stranog poslodavca od koga zaradu primaju na devizni račun.

Kada je reč o poslovanju devizama, banke koriste dodatna sredstva zaštite, pa zato klijente ne bi trebalo da iznenadi e-mail u kojem ih banka obaveštava da je za primanje deviznog priliva potrebno opravdati i raspodeliti sredstva. Ukoliko ne izvršite raspored deviznog priliva, novac se neće naći na računu.

Iz Udruženja banaka Srbije (UBS) kažu da pri odabiru šifre za prijem deviznog priliva klijenti mogu da dobiju pomoć u samoj banci.

Saglasno podzakonskim aktima koje je donela Narodna banka Srbije klijent banke sam opredeljuje šifru osnova po kom ostvaruje devizni priliv iz inostranstva, s tim da su bankarski službenici, saglasno dobroj poslovnoj praksi i činjenici da klijenti često nemaju dovoljno informacija o šiframa koje je propisala NBS, tu da pomognu”, navode iz UBS.

Klijenti koji ostvaruju devizne prilive trebalo bi da povedu računa o osnovu primanja sredstava na račun, jer se može desiti da banka odbije osnov deviznog priliva.

“Banka saglasno Zakonu o deviznom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 31/2011, 119/2012, 139/2014 i 30/2018) nekada ne može izvršiti obradu priliva imajući u vidu da član zakona propisuje da rezident ne može izvršiti naplatu na osnovu neistinite isprave. U ovom slučaju isprava bi bila izjava klijenta u kojoj navodi očigledno netačnu šifru osnova po kojoj ostvaruje priliv”, objašnjavaju iz UBS.

U slučaju naplate iz inostranstva do iznosa od 1.000 evra ili protivvrednosti tog iznosa u drugoj valuti, korisnik naplate može dati banci trajni nalog o osnovu naplate za ove prilive, ako te prilive ostvaruje po istom osnovu.

Na pitanje da li su građani ograničeni sumom koju mogu da podignu sa deviznog računa, iz Udruženja banaka Srbije odgovaraju da ukoliko korisnik koji nije pravno lice zahteva isplatu gotovog novca sa platnog računa, banke su dužne da taj novac isplate odmah.

“Važno je istaći da ako je reč o isplati efektivnog stranog novca u iznosu čija je dinarska protivvrednost po zvaničnom srednjem kursu veća od 600.000 dinara - pružalac platnih usluga klijentu ta sredstva može isplatiti najkasnije narednog poslovnog dana, naglašavaju iz UBS.

Da biste svoj novac u devizama podigli sa računa u većini slučajeva ćete morati da odete u poslovnicu banke, jer je podizanje gotovine u evrima moguće samo na određenim bankomatima koje banke ističu na svojim sajtovima.

“Banke omogućavaju podizanje gotovine na bankomatima u evrima, preko debitne kartice, uglavnom Visa, Master i MasterCard. Gotovina se može podizati sa deviznog računa, ali nije moguće ukoliko je po računu izdata štedna knjižica. Isplata se obavlja bez naknade, s tim što svaka banka propisuje minimalni iznos koji je moguće podići, kao i maksimalan iznos po svakom deviznom računu vlasnika, objašnjavaju iz Udruženja banaka Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 02.02.2022.
Naslov: Redakcija