Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Na rad profesionalnih upravnika zgrada Sudu časti PKS tokom prošle godine stiglo 137 prijava


Nezadovoljstvo stanara stambenih zgrada profesionalnim upravnicima u 137 slučajeva tokom prošle godine završilo se presavijanjem tabaka. Toliko pritužbi na rad "rukovodioca" višespratnica tokom protekle godine stiglo je Sudu časti Privredne komore Srbije, a imena samo četiri upravnika "crvenela" su se na tabli zbog kršenja kodeksa. Ipak, to je jedino što ih je snašlo, jer zbog neprofesionalnog ponašanja licencu dosada nije izgubio nijedan upravnik u Srbiji.

Najglasniji u primedbama na račun upravnika bili su Beograđani, koji su najviše pridikovali da njihov upravitelj nije od poverenja - da se ne javlja ili nesavesno radi posao za koji je plaćen. U ostalim gradovima zemlje sporadično su se stanari odlučivali da osim slanja mejla sa zamerkama na adresu firme za profesionalno upravljanje, idu i korak dalje do viših instanci.

- Najveći broj prijava podneto je iz Beograda, oko 70 odsto - navodi Miladinka Bodrožić, tužilac Suda časti. - Slede Novi Sad sa sedam prijava, Kragujevac sa četiri, Pančevo, Kruševac, Kraljevo, Subotica, Jagodina sa po tri prijave. Kao i drugi gradovi poput Niša, Valjeva, Kovina, Paraćina, Zaječara, Negotina, Čačka...

Prema podacima Privredne komore, u predmetima u kojima je pokrenut postupak i odlučivao Sud časti, u dva slučaja zbog ponavljanja povreda kodeksa izrečena je javna opomena na internet stranici PKS.

- U dva slučaja je Sud izrekao javnu opomenu objavljivanjem na Upravnom odboru PKS, a u ostalim slučajevima samo su dobili opomenu zbog olakšavajućih okolnosti, jer su prvi put kažnjeni - navodi Bodrožić. - Sud časti nije donosio odluke kojima je utvrđena teža povreda poslovnih običaja i morala, odnosno za nepreuzimanje radnji u cilju otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi, neobezbeđivanja sigurnosti zgrade, neopravdano odbijanje poslova koji se dobijaju kroz prinudnu upravu.

U obrazloženju stanari su najčešće isticali povećanje naknade za profesionalno upravljanje bez odluke stambene zajednice i izbegavanje podnošenja izveštaja o radu. I na adresu Udruženja profesionalnih upravnika Srbije stizale su žalbe na pojedine njihove članove.

- Stižu nam povremeno prijave, najviše na dogovore o investicionim radovima - kaže Radovan Trifunov iz Udruženja. - Žale nam se i da im upravnici ne odgovaraju na pozive, mejlove. A ponekad su i neosnovane pritužbe, jer stanari traže nešto što nije u nadležnosti upravnika.

Ipak, mnogi stanari prilikom odlučivanja za nekog upravnika, internet stranicu PKS retko posećuju, pa "označenog" upravnika zbog propusta retko da mogu unapred da prepoznaju, pre nego što mu povere zgradu na upravljanje i sa njim sklope ugovor.

Prilikom donošenja odluke da li će kazniti profesionalnog upravnika, Sud časti rukovodio se i time da je reč o mladoj profesiji, za koju je, kako navode u Privrednoj komori, potreban period prilagođavanja.

- Na neki način će tek praksa Suda časti i državnih sudova utvrditi model ispravnog delovanja upravnika. Često, stanari ne dolazeći na sednice, odnosno ne obezbeđujući kvorum i neredovnim plaćanjem obaveza, delimično utiču na postupanje profesionalnih upravnika - objašnjavaju u PKS.

Nijedan upravnik nije izgubio licencu zbog neprofesionalnog odnosa, ali je njih 150 izgubilo pravo na rad zbog nedostavljanja važeće polise osiguranja. Zbog ovog propusta, izbrisani su iz registra i onemogućeno im je da se bave ovim poslom.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 02.02.2021.
Naslov: Redakcija