Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Privremeno rešenje o penzionisanju može trajati tri godine. Ako se za to vreme ne dobiju svi podaci o stažu, privremeno rešenje postaje trajno


Svako privremeno rešenje o penzionisanju od sada je vremenski ograničeno na tri godine. To znači da ukoliko se u tom vremenskom periodu nedostajući podaci iz staža ne prikupe, akontativni iznos penzije iz privremenog rešenja postaće konačan, a fond PIO će doneti odgovarajuće rešenje po službenoj dužnosti.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019) koji je odnedavno u primeni doneo je ove promene.

- Isplata penzije se ne dovodi u pitanje i ona će stizati po privremenom rešenju sve dok se ne steknu uslovi da se novim rešenjem odluči o konačnom iznosu. To što je rešenje privremeno, ne znači da je pravo na penziju na bilo koji način ograničeno - kažu u fondu PIO. - Izmenama zakona izmenjen je i način određivanja ličnog koeficijenta za godinu u kojoj osiguranik ostvaruje pravo na penziju.

Ranije se za obračun čekala naredna godina, a koeficijent bi se određivao tek po objavljivanju statističkih podataka o prosečnoj zaradi u Republici. Ovi podaci objavljuju se obično u martu, što je stvaralo dodatni problem. Sada se ostvarena zarada dovodi u odnos sa republičkim prosekom zaključno sa mesecom koji dva meseca prethodi onom u kom se utvrđuje pravo na penziju.

- Na primer, zarada osiguranika koji u penziju ide u junu dovešće se u odnos sa prosekom zaključno sa aprilom - ističu u Fondu. - Izuzetak su osiguranici koji u penziju idu u januaru i februaru, kojima se obračunski prosek utvrđuje na osnovu republičke prosečne zarade za januar.

Na ovaj način prevaziđen je jedan od najčešćih razloga zbog kojih je o pravu na penziju odlučivano privremenim rešenjima i osiguranici koji nemaju druge nedostatke u ranijim godinama sada mogu već pri ostvarivanju prava da znaju koliki im je konačan mesečni iznos penzije.

Nepoštovanje zakona od strane poslodavaca dovelo je, nažalost, do toga da mnogim radnicima staž nije povezan, jer doprinosi nisu redovno uplaćivani, iako nisu imali prekide u zaposlenju. Zbog takvog nemara ispaštali su penzioneri, a često se beleže i nedostaci kod osiguranika koji su radili u preduzećima iz bivših država SFRJ.

U slučaju da su pojedini ili svi nedostajući podaci u međuvremenu utvrđeni, donosi se rešenje o konačnom iznosu penzije. On može da bude veći od isplaćene akontacije i korisniku će se isplatiti razlika u celosti odjednom, ali može da bude i manji i tada se donosi rešenje o povraćaju primanja. Tada se penzioner sa Fondom dogovara o načinu povratka novca. Ako ne dođe do sporazuma dve strane, po zakonu mu se skida trećina iznosa penzije dok se ne namiri razlika.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 01.02.2020.
Naslov: Redakcija