Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Nema saglasnosti o zabrani rada nedeljom. Poslodavci i zaposleni sami da se dogovore kako će organizovati rad vikendom


Poslodavci i radnici bi trebalo sami da se dogovore kako će organizovati rad, odnosno da li će raditi nedeljom ili ne, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad povodom inicijative da se u trgovinama zabrani rad nedeljom. On je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta naglasio da Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, a da je poslodavac dužan da obezbedi radnicima jedan dan za odmor.

- Mislim da bismo uvođenjem te zabrane sami sebi napravili problem - rekao je ministar. - Ovakva odluka bi se negativno odrazila na turizam koji beleži rast u Srbiji.

Đorđević je najavio da će se uskoro oformiti Radna grupa za izmene Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), što će, kako je naveo, biti prilika da se i o ovom pitanju razgovara. Za Zorana Stojiljkovića, predsednika UGS "Nezavisnost", pitanje rada nedeljom ne treba izdvajati u toj meri i ono treba da bude stvar kolektivnog pregovaranja, uz definisanje plaćanja i eventualno mreže dežurnih trgovina. U Savezu samostalnih sindikata Srbije ističu da će tražiti da u zakonu piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja "po pravilu dan odmora", kako je po važećem Zakonu.

- Zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada - ukazao je Duško Vuković, potpredsednik SSSS. - Mi želimo da radimo, ali po zakonu radna nedelja traje pet dana, da se sedmično radi po 40 časova i da rad nedeljom nije regulisan.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 31.01.2020.
Naslov: Redakcija