Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TRGOVINI: Svi proizvodi u maloprodajnim objektima na sebi moraju da imaju mašinski čitljivu oznaku


Svi proizvodi u maloprodajnim objektima u Srbiji od 31. januara na sebi moraju da imaju mašinski čitljivu oznaku poput bar-koda ili Kju ar koda (QR code).

Zakon o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) počeo je da se primenjuje pre oko pola godine, osim odredbe jednog člana zakona (34. stav 8. ovog zakona), koja se odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom.

Proizvođačima i trgovcima ostavljen je period od šest meseci kako bi mogli da se prilagode.

Ranije je postojala samo mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv i vrsta proizvoda, ime proizvođača i drugo, bude navedena i neka od mašinski čitljivih oznaka.

Potrošači će moći da nakon instaliranja aplikacije na telefonu skeniraju bar kodove ili neku drugu oznaku kao što je QR kod i saznaju poreklo proizvoda i osnovne podatke o njemu.

Očekuje se i da će građani Srbije uskoro moći da u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima Kju ar kod (QR) sa proizvoda.

Kupci u Srbiji koji su u kupovinu nosili lupu kako bi mogli da pročitaju šta piše na deklaraciji proizvoda to više ne moraju da rade jer će sve te podatke moći da iščitaju pomoću mobilnog telefona, skeniranjem bar i QR koda koji će morati da se nalazi na svakom proizvodu.

Ova novina, nije zadala muke većim trgovinskim lancima.

"Već godinama unazad svi ti bar kodovi se nalaze na proizvodima to je više zbog toga da bi se u nekom velikom sistemu olakšalo samim zaposlenima, jer zamislite sada nekog ko u sred ove frke gužve i svega redova na kasi još meri dodatno voće i povrće ili gleda koji je to proizvod u kesi sa pekare", kažu trgovci.

Poštovanje zakona će kao i do sad kontrolisati tržišni inspektori, koji će to raditi u skladu sa planovima, ali i po prijavama potrošača. Kako kažu u Ministarstvu trgovine poštovanje ove odredbe zakona olakšaće posao svima - proizvođačima, trgovcima i potrošačima.

"To olakšava rad trgovcima, u smislu manipulacije robe, praćenje zaliha, olakšava rad onima u magacinima, sami potrošači mogu instalirati aplikaciju i mogu doći do dodatne informacije o nekom proizvodu", kaže Željko Rakić, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

I dok čekamo da svi proizvođači i trgovci ispoštuju odredbe zakona, a plaćanje tim putem je tek u planu, u Pekingu, na primer, gotovo je nemoguće videti novac ili platne kartice, jer ne samo trgovina, već i državna uprava funkcioniše očitavanjem koda.

Izvor: Vebsajt RTV, 31.01.2020.
Naslov: Redakcija