Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O JEDINSTVENOM KODEKSU ŠIFARA ZA UNOŠENJE I ŠIFRIRANJE PODATAKA U EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA: Poslodavci u obavezi da ažuriraju podatke o zaposlenima prema novom šifarniku


Poslodavci u Srbiji u obavezi su da do kraja godine ažuriraju podatke o zaposlenima prema novom šifarniku zanimanja koji se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a koji je usklađen sa međunarodnim standardima i realnim potrebama domaće privrede, rečeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbiji gde je predstavljen jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u oblasti rada.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je uvođenje jedinstvenog šifarnika, u kojem je popisano 3.641 zanimanje, "dobra vest za sve koji su se do sada vodili pod okvirnim zanimanjima".

Đorđević je ukazao da šifarnik zanimanja u Srbiji nije ažuriran od 1990. godine, ali da ni tada nije obuhvatio mnoga zanimanja, što je kaže stvaralo višestruke probleme.

"Od nepoznavanja potreba za određenim kadrom do toga da pojedinim studentima nisu mogle da se nostrifikuju diplome jer zanimanja za koja su se školovali nisu postojala u šifarniku", rekao je Đorđević.

Ministar je naveo da od 1. januara ove godine poslodavci mogu da u Centralnom registru unose nova zanimanja zaposlenih, te da do 31. decembra morati da ažuriraju podatke o zaposlenima, a da od 1. januara 2020. godine moraju da koriste isključivo novi šifarnik.

"Stari šifarnik je bio potpuno neupotrebljiv, stručna radna grupa je radila sve ispočetka i trudila se da popiše sva nova zanimanja", naveo je Đorđević i dodao da će se spisak zanimanja pravovremeno ažurirati u skladu sa novim programima koje bude uvodilo Ministarstvo prosvete po dualnom modelu obrazovanja.

"Osim što omogućuje da analiziramo koja su zanimanja potrebna na tržištu rada i da radimo prekvalifikacije i dokvalifikacije, korist od šifarnika imaće i Ministarstvo prosvete budući da smo u procesu reforme obrazovanja i da treba da znamo koji su nam profili potrebni", istakao je Đorđević.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić Garić podsetila je da je Ministarstvo prosvete prošle godine donelo Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018) i da Ministarstvo prosvete trenutno radi i na uspostavljanju registra u koji je do sada uneto 140 kvalifikacija.

Na pitanje kako će obrazovni sistem iskoristiti primenu novog šifarnika zanimanja, Grujić Gajić je navela da će u narednoj školskoj godini biti uvedeno devet novih profila u srednjim školama po dualnom modelu obrazovanja i da će biti ukupno 43 profila.

"Moramo se usmeriti ka savremenom tehnološkom razvoju. Kada se pravi kvalifikacija profila po dualnom modelu nastave, inženjeri iz kompanija nam daju opise poslova usklađenih sa savremenim tehnološkim razvojem. Na taj način mladi stiču teorijska znanja u školama, a na praksi stiču stručne veštine", rekla je Grujić Gajić.

Istakla je da je važno i da fakultetski obrazovani, takođe, budu stručnjaci u svojim oblastima i da u skladu sa tim ciljem Ministarstvo kreira i studijske programe u skladu sa savremenim potrebama tržišta.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović naglasio je da novi šifarnik usklađen sa međunarodnim standardima i realnim potrebama domaće privrede i da se njime jasno razgraničava šta je zanimanje, a šta kvalifikacija.

Martinović smatra da NSZ treba da iskoristi jedinstveni kodeks šifara za usaglašavanje evidencija sa novom nomenklaturom zanimanja i kvalifikacija.

"To će doprineti boljem pregledu i ustanovljavanju karakteristika onih koji traže posao i usaglašavanju sa zahtevima tržišta i potrebama poslodavaca", naveo je Martinović.

Kako kaže, u toku su edukacije zaposlenih u NSZ o novom šifarniku kako bi evidencija te ustanove bila potpuno usklađena sa novim kodeksom šifara za unošenja i šifriranje podataka u oblasti rada.

"NSZ će istovremeno od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja preuzimati sve podatke koji se tamo unose u skladu sa novim šifarnikom i na taj način ćemo usklađivati naše baze podataka", pojasnio je Martinović.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.01.2019.
Naslov: Redakcija