Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: USVAJANJEM ZAšTITNIH MERA PRILIKOM UVOZA MLEčNIH PROIZVODA I SVINJSKOG MESA IZ EU SRBIJA NARUšAVA SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUżIVANJU


Vlada Republike Srbije je radi zaštite domaće proizvodnje krajem 2015. godine usvajanjem Odluke o izmenama Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015 - dalje: Odluka) produžila zaštitne mere na uvoz mleka, kiselomlečnih proizvoda, svinja za klanje, svinjskog mesa i klaničnih proizvoda iz Evropske unije. Sada dolazi teži deo posla, kako argumentovati Briselu zašto su te mere produžene. 

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Danilo Golubović, član našeg pregovaračkog tima, zadužen je za poglavlja 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 - veterinarska i fitosanitarna pitanja i bezbednost hrane i 13 - ribarstvo, uskoro će u Briselu morati da obrazlaže zašto smo produžili zaštitne mere.

"Ako napamet radimo neke stvari, a da nemamo ekonomske osnove i statističke pokazatelje koji to opravdavaju, možemo dobiti žestoke odgovore. To se događa i ja 4. marta idem da pravdam ove mere koje su uvedene", kaže Golubović.

On navodi da smo produženjem prelevmana bez preciznog dokumentovanja te odluke na ivici da prekršimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Mere koje je povukla Vlada nisu popularne. Verujem da po poslednji put uvodimo prelevmane i da u budućnosti nećemo morati nešto tako da radimo", kaže on.

Podizanje prelevmana sa 10 na 15 dinara po kilogramu nije uvećalo ionako nisku otkupnu cenu tovljenika. Zato stočari traže interventni otkup svinja, ali Glamočić kaže da za tu meru nema novca u budžetu.

"Svima je poznato kakva je situacija sa našim budžetom. Interventi otkup koji smo nekoliko puta sprovodili samo je gašenje požara u tom sektoru. To daje kratkoročne efekte, a uz to nemamo novca za te namene", kaže Glamočić.

Odluka o prelevmanima će se primenjivati do 30. juna 2016. godine. 

Stručnjaci već godinama govore da bi jedina prava mera za spas našeg svinjarstva bila prestanak obavezne vakcinacije protiv svinjske kuge, čime bi se otvorio prostor za izvoz svinjskog mesa.

Izvor: Vebsajt RTV, Đorđe Simović, 03.02.2016.
Naslov: Redakcija