Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI REČNIK NEPRIHVATLJIVIH IZRAZA U SKUPŠTINI RS: NJIHOVA UPOTREBA BIćE NEIZOSTAVNO SANKCIONISANA


Administrativni odbor Skupštine Srbije dobio je zadatak da napravi rečnik izraza koji su neprimereni za skupštinsku debatu i za dobrobit parlamenta je da to bude što pre, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović, koji je to inicirao, naveo je da su to pre svega reči "bolesnik", "lopov" i "kriminalac".

Na sednici Kolegijuma Skupštine Srbije, koja je odžana na inicijativu šefa poslaničkog kluba DS Borislava Stafanovića, jer je imao primedbe na sprovođenje Poslovnika o radu, zaključeno je da se pošalje predlog Administrativnom odboru da napravi rečnik reči koje ne bi smele da se upotrebljavaju u parlamentu.

Ukoliko bi te reči koristio neko od poslanika, neizostavo bi izazvale sankcije.

Gojkovićeva je istakla da bi bilo mnogo bolje i da šefovi poslaničkih grupa porazgovaraju sa svojim poslanicima, istakavši da lošu atmosferu i to kako će izgledati sednica ne kreiraju njih četvoro, koji vode sednice, već "oni koji sede u parlamentu".

Na pitanje da li je Administrativnom odboru dat neki rok za izradu tog rečnika, predsednica Skupštine je odgovorila da bi to bio pritisak na to skupštinko telo, ali da je za doborobit Parlamenta da to bude što pre.

Izvor: Tanjug, 03.02.2015.