Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

LEKARSKA KOMORA SRBIJE TRAŽI DA SE ZDRAVSTVO IZUZME IZ SOLIDARNOG POREZA


Lekarska komora Srbije i sindikati i udruženja zdravstvenih radnika zatražili su danas od Vlade Srbije da izuzme lekare i ostale zaposlene u zdravstvu od obaveze solidarnog oporezivanja zarada većih od 60.000 dinara.

To su u zajedničkom saopštenju zatražili Lekarska komora, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost i Udruženje lekara opšte/porodične medicine Srbije.

Od Vlade Srbije je zatraženo i da izuzme zdravstvo iz zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Lekarska komora, sindikati i udruženja zdravstvenih radnika su na sastanku, koji je održan 29. januara, ponovili da odluke Vlade Srbije koje se odnose na zaposlene u sistemu zdravstvene zaštite, donete krajem 2013, mogu imati dugoročno loše posledice kako po sam zdravstveni sistem, tako i po pacijente i zaposlene.

Ukoliko Vlada Srbije ne prihvati zahteve za izuzimanjem od obaveze solidarnog oporezivanja i izuzimanja iz zabrane zapošljavanja, zdravstveni radnici će, kako se ističe, biti prinuđeni da "preduzmu druge zakonom predviđene mogućnosti delovanja".

Izvor: RTV