Zastava Bosne i Hercegovine

AKT O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Referendum o ustavnim promenama odložiti za proleće


Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran R. Tomić izjavio je da bi referendum o ustavnim promenama trebalo pomeriti za kasno proleće - nakon izbora, a posle autentične stručne javne rasprave i šireg upoznavanja građana s amandmanskim tekstom.

Tomić je ocenio da referendum, ustavne promene i izbori u Srbiji 2022. godine predstavljaju političku celinu.

Ustav mora ujedno i da odražava i da projektuje, dodao je on, da ima u vidu i celinu i detalj, i tradiciju i nove tendencije racionalnog konstitucionalizma.

"Ustavne regule o pravosuđu nisu puste tehničko-pravne norme - ko koga predlaže, ko bira, koji organ ima koliko članova i koja je većina potrebna za odluku, ko koga formalno kontroliše i slično, već i određene vrednosti, odnosi 'na terenu', okolnosti i realne mogućnosti i ograničenja vremena i prostora. Ustav i ustavni amandmani su uvek političko-pravne prirode i nisu puki juristeraj", naglasio je Tomić.

Po njegovim rečima, za nezavisno i znalačko sudstvo, kao i za samostalno i stručno javno tužilaštvo nije dovoljno samo kako-tako prepraviti ustavne odredbe koje se njih isključivo tiču, odnosno upućivati na zakon koji ih razrađuje.

"Politički uticaj na pravosuđe amandmanski nije uklonjen, uvek će se naći vladajućoj garnituri lojalne sudije i skupštinski izabrani tzv. istaknuti pravnici, kao i 'podobni' čelnici najviših organa vlasti, 'primeren uticaj' na sudiju u vršenju sudijske funkcije nije amandmanski zabranjen, u Visokom savetu tužilaštva i dalje će sedeti ministar za pravosuđe i Vrhovni javni tužilac, a nije zanemarljivo ni amandmansko upućujuće zakonsko filtriranje kandidata za sudije kroz Pravosudnu akademiju", objasnio je.

Istakao je da su dublji zahvat u politički i pravni sistem i poredak neophodni.

"Ne možete uspešno jedino pravnim instrumentima površno 'operisati' - i to parcijalno - određeno umnogome trulo višeslojno tkivo. Važno je odvojiti političko od politikantskog, javno od privatnog, institucionalno od ličnog, partijsko od državnog. A za tako nešto je neophodna svest većine o nasušnosti strpljive i dosledne izgradnje jedne nefolirantske, savremene političke kulture", ukazao je profesor Tomić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, 29.12.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija