Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O VISINI, NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA JEDINSTVENE ČLANARINE I FINANSIRANJU PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U 2021. GODINI: Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti smatra da su članarine za PKS neustavne


Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) navodi da velikom broju građana pristižu zahtevi za naplatu članarine Privrednoj komori (PKS), koju ocenjuju kao "neustavnu". UZUZ dodaje da se to dešava i pored toga što se Ustavom Republike Srbije "svakome garantuje pravo da ostane izvan svakog udruženja".

"Apsolutno je neispravno obračun vršiti prema poslovanju od pre dve godine", ocenjuje se u saopštenju UZUZ-a.

Prema njihovim rečima, mnogobrojni privredni subjekti su pogođeni merama protiv pandemije, pa je samim tim njihov ostvareni prihod znatno manji.

UZUZ zbog toga smatra da je naplata članarine po postojećem modelu "ne samo neustavna, već i izrazito nepravična", zbog čega su tražili njenu hitnu reviziju.

Visina članarina se trenutno obračunava prema finansijskom izveštaju i poslovnom prihodu iz 2018. godine.

Iz ovog Udruženja upozoravaju da će pojedinim privrednim subjektima članarina Privrednoj komori biti naplaćena i preko 2 miliona dinara godišnje.

Takođe, ističe se i da je Ustavni sud odluku o neustavnosti odluke o članarinama doneo bez javne rasprave, iako je predlog za ocenu ustavnosti podnelo 47 narodnih poslanika, čime je, kako navode, "takođe prekršen Ustav Republike Srbije".

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 28.12.2020.
Naslov: Redakcija