Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NARODNOJ BANCI SRBIJE: Od 1. januara 2019. godine ograničen raspon kursa prema evru u menjačnicama, te on, u odnosu na srednji kurs NBS, može biti 1,25 odsto na više ili na niže


Od 1. januara 2019. godine u menjačkim poslovima važe nova pravila. Narodna banka Srbije ograničila je raspon kursa prema evru u menjačnicama, te on, u odnosu na srednji kurs NBS, može biti 1,25 odsto na više ili na niže. Zbog toga se oni koji bilo da kupuju ili prodaju evro neće više suočavati s neprijatnim iznenađenjima i velikim razlikama kursa evra pošto menjači neće moći odoka da zaračunavaju nepovoljniji kurs.

Kako će se kretati kupovni i prodajni kurs od Nove godine. Domaća valuta je već duže vreme stabilna, a vrednost evra kreće se oko 118 dinara. To znači da bi, uz nov način obračuna kursa po kojem se evro otkupljuje, odnosno prodaje kurs menjača ne bi smeo da bude niži od 116 dinara, pri otkupu i viši od 119,4 dinara kada menjači prodaju evro. Sličan raspon čak i povoljniji za stranke bilo da evro kupuju ili prodaju ima većina menjačnica po velikim gradovima.

Dakle, za većinu menjačnica ovo pravilo i neće doneti neke novine jer već posluju u okviru pomenutog raspona, ali će se to osetiti u ponudi menjačnica blizu državne granice, u blizini kladionica i u tržnim centrima gde je kurs, po pravilu, viši. Tako su pred samu Novu godinu menjačnice na segedinskom putu otkupljivale evro po 115,3 dinara dok je prodajni bio 118,9 dinara. Izvesno je da će ovaj prodajni kurs morati malo da koriguju.

O tome zašto su se odlučili da menjačima odrede raspone kursa u Narodnoj banci Srbije kažu da je ova mera preduzeta s ciljem da se utiče na menjačnice u kojima su zbog nedostatka tržišne konkurencije primećena veća odstupanja i kod kupovnog i prodajnog kursa, a u odnosu na kurs koji su toga dana primenjivali ostali menjači.

Na pitanje može li se živeti od menjačkog posla odgovor bi svakako bio potvrdan jer je to, sudeći po broju menjačnica u Srbiji koje se gotovo i ne zatvaraju očigledno. Hoće li novi propis NBS to promeniti?

- Kod većine menjača neće biti velikih promena - kaže predsednik Udruženja menjača Srbije Bora Brujić. - Prodajni i kupovni kurs u većem rasponu kod nas drže menjačnice koje imaju slabiju konkurenciju, pre svega one na graničnim prelazima, u tržinim centrima, kao i u blizini kladionica pa će u njima morati da bude korigovana ponuda.

Kurs u menjačnicama nije fiksiran. To se posebno odnosi prilikom promene ili kupovine većih iznosa, a povoljniji kurs obično se odobrava već od 550 do 1.000 evra.

Menjači sve više šire ponudu usluga kojima se bave, pa se u njima mogu obavljali i druge novčane transakcije. U mnogim menjačnicama mogu se obavljati poslovi platnog prometa, platiti računi, recimo, za struju, komunalije, mali trgovci mogu da uplate pazare. Sve ove usluge imaju prolaz na tržištu. Posebno dobro ova ponuda menjačnica dođe klijentima koji nisu vični e-bankingu, a banke ili pošte su im daleko od mesta stanovanja.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 29.12.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija