Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU: Poslodavac u roku od tri dana mora da prijavi radnika koga je inspektor zatekao da radi na crno. Kazne za preduzeća za koja se utvrdi da nisu prijavila sve radnike, odnosno da na ovaj način izbegavaju da plate poreze i doprinose idu od 800.000 do dva miliona dinara, za rukovodioce od 100.000 do 150.000, a za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara


Svaki četvrti radnik u Srbiji koji radi na crno i čak 22 odsto njih koji nisu prijavljeni, jer obavljaju poslove u firmama koje nisu registrovane, uskoro će se naći na listi "legalnih" radnika koje će poslodavci morati da prijave i uplaćuju im doprinose.

Istovremeno statistika beleži da čak 637.000 ljudi u Srbiji radi bez ugovora, a 220.000 zaposlenih nema zdravstveno osiguranje.

Upravo bi red na crno tržište radne snage trebalo da uvede nedavno usvojeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 - dalje: Zakon), koja propisuje da poslodavac ubuduće u roku od tri dana mora da prijavi radnika koga je inspektor zatekao da radi na crno.

Zakon nalaže da je poslodavac dužan da na osnovu ugovora o radu, ili drugog ugovora o obavljanju poslova zaključenog u skladu sa ovim Zakonom podnese jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje u roku od tri dana.

Šta to u praksi znači?

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže, da je do sada radnik zaključivao ugovor s poslodavcem, ali, bez upisanog datuma kada je počeo da radi. Kada su inspektori dolazili u kontrolu, poslodavac se vadio da je radnik tek tog dana počeo s poslom, obećavši inspektorima da će ga prijaviti.

Ubuduće će svaki poslodavac koji primera radi planira da radnika zaposli od prvog u narednom mesecu tri ili sedam dana pre toga morati da podnese prijavu, M-4 obrazac penzijskom fondu i time upiše zaposlenog u listu legalnih radnika. Tek kada dobije tu prijavu zaključuje ugovor o radu i radniku od prvog radnog dana teče staž koji može biti na određeno ili neodređeno – kaže Atanacković.

Da su poslodavci bili prilično opušteni kada je prijava radnika u pitanju potvrđuju i kontrole poreskih inspektora koji su u najvećem broju slučajeva zatvarali objekte baš zbog činjenice da su zatekli neprijavljene radnike. Samo u poslednjih nekoliko meseci zatvoren je 371 objekat baš iz ovog razloga.

Primera radi, navodi Atanacković, neretko se dešava da zaposleni u dogovoru s poslodavcem deo plate prima na račun, a drugi deo na ruke. Ima i onih koji rade dodatne poslove za gotovinu, ali ni oni više neće moći da se vade na to da su tek angažovani, jer će poslodavac morati da ima crno na belo, da ga je i pre angažmana prijavio.

Ranka Savić, predsednik Asocijacije nezavisnih i samostalnih sindikata Srbije, međutim, ne vidi šta će nova izmena Zakona da promeni u praksi. Onaj ko je izbegavao da plaća na ovaj način poreze i doprinose državi, činiće to i ubuduće.

Poslodavci su i do sada imali obavezu da prijavljuju radnike, pa svaki četvrti nije bio na evidenciji – kaže ona.

Kazne za preduzeća za koja se utvrdi da nisu prijavila sve radnike, odnosno da na ovaj način izbegavaju da plate poreze i doprinose idu od 800.000 do dva miliona dinara, za rukovodioce od 100.000 do 150.000, a za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 27.12.2017.
Naslov: Redakcija