Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA OSNIVA INFORMACIONI CENTAR ZA PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE IZ HAŠKOG TRIBUNALA: Cilj centra biće da omogući dostupnost svih javnih dokumenata Tribunala, pre svega presuda i sudskih spisa koji su u potpunosti javni


Svi javni dokumenti Haškog tribunala biće dostupni domaćem pravosuđu, kao i sudovima u BiH i Hrvatskoj, a što će biti omogućeno formiranjem informacionih centara u tim zemljama, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona ističe da je cilj tih centara da omoguće dostupnost svih javnih dokumenata Haškog tribunala, pre svega presuda i sudskih spisa koji su u potpunosti javni.

Podseća da je Rezolucijom Saveta bezbednosti UN iz 2010. godine predviđeno osnivanje Informacionog i Dokumentacionog centra u bivšim državama Jugoslavije, te navodi da je prilikom poslednje posete predsednika Haškog tribunala Karmela Ađijusa Beogradu dogovoreno da će Srbija raditi na stvaranju Informacionog centra u Beogradu, pored dva informaciona centra u Sarajevu i Zagrebu.

"Tim povodom biće formirana radna grupa koju će činiti predstavnici Ministarstva pravde i predstavnici Tribunala, a koja treba da utvrdi kriterijume na osnovu kojih će se osnivati informacioni centar i koju dokumentaciju će imati", napomenula je ministarka.

Što se tiče dokumenata pohranjenih u arhivama Tribunala, ministarka je navela da Srbija to pitanje pokušava da reši već godinama, posebno u vezi sa postupcima koji su obustavljeni, kao što je slučaj sa postupkom protiv nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

"Posle njegove smrti postupak pred Tribunalom je obustavljen. Samim tim su se stekli uslovi da se dokumentacija koja je predata Tribunalu vrati", navela je ministarka.

Tribunal, dodaje, poseduje i brojnu dokumentaciju koja nije korišćena u sudskim postupcima, odnosno nije izvođena kao dokaz pred sudom, pa ne predstavlja sastavni deo spisa predmeta i nije javna, zbog čega bi ta dokumenta takođe trebalo da budu vraćena Srbiji.

Pored toga, veliki deo te dokumentacije nosi oznaku državne tajne, odnosno oznaku poverljivosti, napomenula je ministarka.

"Prilikom njenog dostavljanja, Haški tribunal je tražio da to bude poštovano, tako da bi i Tribunal sada trebalo da poštuje stepen poverljivosti i da tu dokumentaciju ne dostavlja stranama koje ne mogu sa njom da raspolažu", naglasila je Kuburovićeva.

Na pitanje kada se može očekivati vraćanje dokumentacije Srbiji, ministarka kaže da je Srbija u malo drugačijem položaju u odnosu na Hrvatsku i BIH, jer je Mehanizam preuzeo pet postupaka od Haškog tribunala protiv srpskih državljana.

"Veliki deo te dokumentacije će se naći pred Mehanizmom, tako da verujem da nećemo u skorije vreme moći da dobijemo dokumenta koja smo dostavljali svih ovih godina", zaključila je ona.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.01.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija