Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Nacrt zakona ne predviđa obavezne kvote za privatne kompanije, niti za organe javne vlasti


Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost apelovalo je da se iznošenjem netačnih informacija u vezi sa pojedinim odredbama Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti ne dovodi u pitanje osnovni cilj ovog zakona, a to je puna ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji, i unapređenje položaja žena kao put do bržeg razvoja čitavog društva.

U saopštenju se naglašava da Nacrt zakona ne predviđa obavezne kvote za privatne kompanije, niti za organe javne vlasti.

Ostvarive kvote su predviđene u organima upravljanja i nadzora u ustanovama u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, informisanja i sporta, u ostvarivanju izbornih prava i u okviru političkog delovanja i u političkim strankama, sindikalnim organizacijama i strukovnim udruženjima, ali tako da se postepeno realizuju u narednom periodu od pet do deset godina.

Mi verujemo da Srbija to može. A da može pokazuje primer Ustavnog suda, koji u sadašnjem sazivu ima pet žena, od ukupno 15 članova, što znači 30 odsto, Državno veće tužilaca, koje od ukupno 11 članova ima pet žena, što znači 40 odsto. Drugi sastav Visokog saveta sudstva imao je pet žena, od ukupno 11 članova, znači 40 odsto. Dakle, u mnogim organima traženi minimalni procenat je već ostvaren.

Postepenost je ključna reč kada govorimo o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Nacrt zakona predviđa postepeno, ne preko noći, već u narednoj deceniji, uključivanje manje zastupljenog pola u politički i javni život zemlje.

U javnosti se stvara pogrešna slika da će ljudi ostati bez posla, da su predviđene drakonske kazne za poslodavce ukoliko, na primer, ne koriste rodno senzitivan jezik ili ako ne zaposle jednak broj žena i muškaraca, a to je sve netačno. To je laičko, ali i zlonamerno tumačenje Nacrta zakona jer takve odredbe ne postoje, niti bi bilo kome palo na pamet da predloži tako nešto, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 29.12.2017.
Naslov: Redakcija