Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: Ukinuti prelevmani za svinjetinu i mleko iz EU


Vlada Republike Srbije ukinula je uvozne takse za mleko i mlečne proizvode i svinjetinu i svinjsku masnoću iz EU.

Prelevmani za uvoz svinjetine, kao i mleka i mlečnih proizvoda poput pavlake i sira iz EU ukinuti su 29. decembra, dok su za žive svinje domaće vrste do 50 kilograma ukinuti 31. decembra 2016. godine, navodi se u Odluci o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016).

Vlada Republike Srbije uvela je prelevmane 2015. godine da bi sprečila poremećaje na tržištu, a ova Odluka doneta je u kontekstu ukidanja kvota za proizvodnju mleka u EU i ruske zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, što je stvorilo viškove na evropskom tržištu.

Takse su produžavane nekoliko puta, a za određene vrste pavlake su u međuvremenu ukinute.

Uvozne takse za mleko iznosile su od 10 do 20 dinara po litru i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

Evropska unija je nekoliko puta pozivala Srbiju da ukine ove zaštitne mere, uz ocenu da se kose sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Vebsajt N1, 30.12.2016.
Naslov: Redakcija