Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I POPUNAMA ZAKONA O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: POVEćANE NADLEżNOSTI MINISTARSTVA PRAVDE U NADZORU I KONTROLI RADA JAVNIH BELEżNIKA. OD 29. DECEMBRA 2015. GODINE KOD NOTARA MOGUćE IZVRšITI OSTAVINSKU RASPRAVU. IZNOS JAVNOBELEżNIčKE TARIFE OD SADA ćE KONTROLISATI MINISTARSTVO PRAVDE


Od uvođenja notarijata samo jedan javni beležnik je prekršajno kažnjen i to po prijavi Ministarstva pravde. Više posla, ali i veća kontrola, tako bi ukratko glasile novine Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015), koji je na snazi od 29. decembra 2015. godine, a koji predviđa da je ostavinsku raspravu moguće i završiti kod notara.

Oko 130 hiljada ostavinskih rasprava u vanparničnom postupku koliko je godišnje dolazilo u sudove, sada će rešavati notari.

"S obzirom na tako veliki broj ostavinskih predmeta, veliki je i broj notara pa će zakazivanje biti brže i građani neće čekati. Očekujemo da građani budu zadovoljniji", kaže Nela Kuburović, pomoćnica ministra pravde.

U Ministarstvu obećevaju da će cene za građane za ovaj posao ostiti iste. A kako i koliko će naplaćivati od sada će kontrolisati Ministarstvo. Iako ih nije bilo mnogo najveći broj pritužbi odnosio se upravo na tarifu, odnosno koliko su beležnici naplatili za određene usluge.

"Jedan beležnik je suspendovan radi se o ozbiljnim prestupima i on je suspendovan do okončanja disciplinskog postupka. Istovremeno je podneo zahtev za razrešenje i svakako neće više biti javni beležnik", objašnjava Miodrag Đukanović, predsednik Komore javnih beležnika.

Desetak disciplinskih postupaka do sada je pokrenuto za godinu dana.

"Ministarstvo pravde nije imalo mogućnost do sada da ode samo u javnobeležničku kancelariju izvrši uvid u konkretan predmet i proveri da li je javni beženik radio u skladu sa propisanom Javnobeležničkom tarifom ("Sl. glasnik RS", br. 91/2014, 103/2014 i 138/2014). Tako da smo upravo ovim izmenama Zakona preneli ovlašćenje na samo Ministarstvo pravde s obzirom na to i da donosi taj akt da kontroliše primenu samog akta", ističe on.

Ovo je čak šesta promena Zakona o javnom beležništvu ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 85/2012, 19/2013, 55/2014 - dr. zakon, 93/2014 - dr. zakon, 121/2014, 6/2015 i 106/2015 - dalje: Zakon).

Samo dan pre uvođenja notarijata promenjen je Zakon, onda su advokati ušli u najduži protest koji je blokirao srpsko pravosuđe čak četiri meseca. Tada je Zakon dva puta menjan.

Iako se najviše govorilo o nagradama koje notari uzimaju za svoj rad one su ostale gotovo iste. Svaki prekovremeni sat kod notara košta 1800 dinara. Oni rade od devet do pet što je i najčešće radno vreme zaposlenih u Srbiji pa im preostaje ili da izađu sa posla, ili da plate prakovremeni rad javnih beležnika. Radnim danom kažu gledaju kroz prste.

"Ima slučajeva, dođemo subotom pa mora da dođe i onaj koji vezuje i onaj koji naplaćuje račun. To ne može da radi jedan čovek i to naplatimo, to svakako jeste jedan vanredni napor koji zaslužuje vanrednu nagradu", precizirao je predsednik Komore javnih beležnika, Miodrag Đukanović.

Od 29. decembra 2015. godine za javnog beležnika u jednom gradu moći će da konkuriše i pravnik sa neophodnim kvalifikacijama iz drugog grada, što bi trebalo da poveća broj javnih beležnika.

Izvor: Vebsajt B92, 02.01.2016.
Naslov: Redakcija